Bob Noorda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bob Noorda (Amsterdam, 15 juli 1927Milaan, 11 januari 2010) was een Nederlands grafisch ontwerper die het grootste deel van zijn leven in Italië woonde en werkte.

Noorda studeerde eind jaren veertig aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (tegenwoordig Gerrit Rietveld Academie). In 1950 haalde hij zijn diploma. Hij werkte enige tijd in Amsterdam als freelancer en trok in 1954 naar Noord-Italië. Als grafisch ontwerper van reclamecampagnes voor onder meer Pirelli, La Rinascente en Olivetti verwierf hij snel bekendheid. In 1964 was hij verantwoordelijk voor de grafische aankleding van de metro van Milaan, zoals de bewegwijzering, kaarten en klokken. Voor dit werk ontving hij in 1964 de prestigieuze ontwerpersprijs Premio Compasso d'Oro. Voor andere ontwerpen ontving hij deze prijs in 1979 en 1984 opnieuw. In 1994 kreeg hij de prijs voor zijn hele oeuvre.

Met collega-ontwerper Massimo Vignelli startte Noorda in 1965 het ontwerpersbureau Unimark International. Met vestigingen in vijf landen nam het bureau opdrachten aan van onder meer de bedrijven Knoll, IBM en American Airlines. Het succesvolle ontwerp voor de Milanese metro leidde in 1966 tot een opdracht om de bewegwijzering voor de metro van New York te ontwerpen. Later kreeg Noorda soortgelijke opdrachten voor de metro van Napels, de metro van São Paulo en een regionaal spoorwegbedrijf in Lombardije. In 1972 scheidden de wegen van Vignelli en Noorda zich, waarbij Noorda de Italiaanse vestiging van Unimark International verzelfstandigde. Nadat dit bedrijf in 2000 werd opgeheven, zetten hij en zijn vrouw Ornella hun werkzaamheden nog enkele jaren voort onder de naam Noorda Design. Naast zijn werkzaamheden als ontwerper gaf Noorda les aan verschillende Italiaanse hogescholen.

Noorda overleed in januari 2010 aan complicaties aan een hoofdwond, die had opgelopen bij een val.