Bobby Vee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bobby Vee
Bobby Vee (1962)
Bobby Vee (1962)
Algemene informatie
Volledige naam Robert Thomas Velline
Geboren 30 april, 1943, Fargo, North Dakota
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Rock-'n-roll, popmuziek
Label(s) Liberty Records
Soma Records
Shady Brook Records
Officiële Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Robert Thomas Velline (Fargo (North Dakota), 30 april 1943), bekend als Bobby Vee, is een Amerikaans zanger en acteur.

Carrière[bewerken]

Muziek[bewerken]

Bobby Vees muziekcarrière begon op The Day the Music Died. Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper waren bezig met de Winter Dance Party-tour en kwamen om tijdens een vliegtuigongeluk op 3 februari 1959. Hun volgende concert zou plaatsvinden in Moorhead, Minnesota. De toen 15-jarige Bobby Vee had een bandje, genaamd The Shadows, en zij boden zich aan als vervangers voor het geplande concert. Het optreden werd een groot succes en Vee werd gevraagd voor meerdere optredens, waardoor Vee uiteindelijk bekend werd. Tot op heden treedt Bobby Vee op tijdens het Winter Dance Party-herdenkingsconcert.

Vees eerste single was "Suzie Baby", uitgegeven in 1959. In de eerste helft van de jaren zestig scoorde Vee vele hits, waaronder: "Take Good Care of My Baby" (wat een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 in 1961 werd en de derde plaats behaalde in de UK Singles Chart[1]), "Devil or Angel" (VS #6), "Rubber Ball" (VS #6), wat hem een internationale ster maakte, "Run To Him" (VS #2), "The Night Has a Thousand Eyes" (VS #3) en vele andere. Na 1964 werd het een wat mindere periode voor Vee vanwege de Britse revolutie in de popmuziek. In 1967 kwamen Bobby Vee en zijn begeleidingsband The Strangers terug met de hit "Come Back When You Grow Up". Aan het eind van de jaren zestig scoorde Vee geen hits meer en daalde zijn populariteit.

In de jaren zeventig bracht Vee een aantal albums en singles uit, zonder enig succes. In de jaren tachtig toerde Vee door de Verenigde Staten, Europa en het Verre Oosten. In 1988 trok hij rond door de VS, met de heropgerichte Crickets. In 1999 ontving hij de Rough Rider Award. Vee treedt nog steeds op, met zijn zoons: Robby (gitaar), Tommy (basgitaar) en Jeff (drums).

In 2007 was Vee bezig met zijn The Last of the Big Rock Shows, samen met Lesley Gore en Billy "Crash" Craddock in Australië.

Bobby Vee is opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame[2].

Films[bewerken]

Bobby Vee staat bekend als een van de pioneers van het muziekvideo-genre. Hij verscheen ook meermalen in televisieseries. Vee acteerde in de jaren zestig in de films:[3]

Jaar
Film
Duur
1962 Swingin' along 74 minuten
1962 Play it cool 82 minuten
1963 Just for fun 85 minuten
1967 C'mon, let's live a little 85 minuten

Externe link[bewerken]