Bolderkar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de vermeende misbruikzaak bij kinderen in het gelijknamige Vlaardingse kinderdagverblijf zie Bolderkar-affaire
Een bolderkar
Een Duitse Bollerwagen

Een bolderkar of bolderwagen is een tweeassige kar, die met menskracht wordt voortgetrokken. Een bolderkar wordt vaak gebruikt om kleine kinderen naar school te brengen, om boodschappen te voet naar huis te brengen, in de tuin als kruiwagen (tuingereedschap) en op het strand.

Het voertuig is omtrent 1890 op de Nederlandse markt verschenen en het eerste model, de roomse kar, werd vernoemd naar de gelijknamige uitvinder L. Rooms.

Een bolderkar heeft twee assen, waarbij de voorste as vastzit aan de dissel. De voorste as is daardoor tevens de stuuras.

Vroeger hadden deze wagens houten wielen, tegenwoordig[(sinds) wanneer?] zijn zij vaak voorzien van luchtbanden. In 2011 is er een elektrische variant van de bolderkar ontwikkeld, de Stint(vanaf 2020 BSO Bus). Tegenwoordig zijn er lichtgewicht opvouwbare varianten te koop.

Het gedeelte "bolder" van het woord "bolderkar" is waarschijnlijk afkomstig van "bulderen", dat betekent: "een sterk rommelend of dreunend geluid maken".[1] Omdat een bolderkar geen vering heeft en vroeger houten wielen had, maakte hij een bulderend geluid als hij over straatstenen reed.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Toy wagons van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.