Bond van de Socialistische Jeugd van Joegoslavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Savez socijalističke omladine Jugoslavije
Савез социјалистичке омладине Југославије
Zveza socialistične mladine Jugoslavije
Сојуз на социјалистичката младина на Југославија
Bond van de Socialistische Jeugd van Joegoslavië
Logo
Geschiedenis
Opgericht 1948
Opheffing 1990
Algemene gegevens
Actief in Socialistische Federale Republiek Joegoslavië
Hoofdkantoor Belgrado
Richting Extreemlinks
Ideologie Communisme
Marxisme-leninisme
Titoïsme
Linksnationalisme
Kleuren Rood
Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Bond van de Socialistische Jeugd van Joegoslavië (Servisch: Савез социјалистичке омладине Југославије; Kroatisch: Savez socijalističke omladine Jugoslavije; Sloveens: Zveza socialistične mladine Jugoslavije; Macedonisch: Сојуз на социјалистичката младина на Југославија) was de benaming van de communistische jeugdorganisatie in de Socialistische Federale Republiek van Joegoslavië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1948 fuseerden de Bond van de Joegoslavische Communistische Jeugd en de Bond van de Antifascistische Jeugd van Joegoslavië tot de Volksjeugd van Joegoslavië (NOJ). In 1974 werd de naam Bond van de Socialistische Jeugd van Joegoslavië (SSOJ) aangenomen. Vanaf de jaren tachtig nam het aantal actieve leden gestaag af.[1] In diezelfde periode gold de SSOJ als een vrijplaats voor liberaalgeoriënteerde jongeren die veelal gekant waren tegen het opkomend etnisch nationalisme. De Sloveense en Kroatische afdelingen golden als het meest progressief.

De Sloveense afdeling (ZSMS) gaf in 1989 aan zich te willen omvormen tot een politieke partij.[1] In 1990 werd de naam ZSMS-Liberale Partij aangenomen; in november 1990 werd deze naam gewijzigd in Liberaal-Democratische Partij (in maart 1994 fuseerde deze partij met enkele andere partijen tot de Liberale Democratie van Slovenië (LDS)).

De Bosnische afdeling wijzigde haar naam van Bond van de Socialistische Jeugd van Bosnië en Herzegovina (SSO BiH) in 1991 in Liberale Partij van Bosnië en Herzegovina (LS BiH).

Met de ontbinding van de Joegoslavische Communistenbond (SKJ) kort na het 14e Congres in januari 1990, viel ook het doek voor de SSOJ.

Voor jongeren beneden de vijftien jaar bestond er de Unie van Pioniers van Joegoslavië.

Afdelingen in de deelrepublieken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]