Bondage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strappado bondage
Suspension bondage

Bondage (uit het Engels, oorspronkelijke betekenis gebondenheid, slavernij) is een term die wordt gebruikt voor seksuele praktijken waarbij een van de partners vastgebonden of op vergelijkbare wijze in zijn of haar bewegingsvrijheid beperkt wordt. Bondage maakt deel uit van het spectrum van sadomasochistische activiteiten, maar dat wil niet zeggen dat 'normale' paren niet aan bondage doen.

Er zijn verschillende redenen waarom bondage seksueel prettig kan worden gevonden. Het plezier kan een onderdeel zijn van gevoelens van macht en machteloosheid, die sommigen opwindend vinden (zie Bdsm). Ook kan de fysieke onmogelijkheid om vrij te bewegen zorgen voor een bevrijding van een verantwoordelijkheid: omdat men geen gelegenheid heeft de partner te bevredigen, kan men zich volledig richten op de eigen gevoelens en het eigen genot. Ten slotte kan het lichamelijke gevoel van de bondage als prettig worden ervaren, vooral als het vastbinden over erogene zones plaatsvindt.

Voor de vastbindende partner kan, naast het eerder vermelde machtsspel, het vastbinden van de partner de mogelijkheid geven zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Daarnaast kan men de opwinding van de partner goed waarnemen en controleren. Ook vinden sommigen een vastgebonden partner een aangenaam aanzien.

Nadat een van de partners is vastgebonden, ligt de regie van het seksspel bij diens partner. Dit kan allerlei kanten opgaan, van zachte strelingen tot harde sm, maar wat vaak gebeurt, is dat er een erotisch 'plaagspelletje' met de vastgebonden partner wordt gespeeld. Hierbij wordt hij of zij gestimuleerd tot een bepaald niveau, maar het verlangen om daarna verder te gaan wordt niet ingewilligd. Door op deze wijze het hoogtepunt uit te stellen, worden de seksuele gevoelens versterkt.

Internet[bewerken]

Internet is voor veel mensen de aangewezen plek om (anoniem) ervaringen uit te wisselen. Veel mensen vinden het leuk om de wereld hun 'plaagspelletje' te tonen. Als gevolg hiervan zijn er veel websites die foto's en video's aanbieden. Hiermee worden 2 groepen mensen tegelijk bediend, de groep die liever anoniem wil blijven wat betreft hun bondagevoorkeuren en de groep die openlijk wil leren van anderen.

Technieken en materialen[bewerken]

Binnen bondage zijn verschillende soorten technieken en materialen gangbaar. Zo is er de Japanse bondage, shibari, die als een kunstvorm wordt gezien en met veel sierlijk touwwerk wordt uitgevoerd. Maar ook een bondage met leren riemen of ijzeren kettingen is denkbaar. Spectaculair zijn de zogenoemde 'suspensions', waarbij de gebondene aan diverse haken of andere systemen door middel van touwen in de lucht wordt gehangen. Ook komt het gebruik van kleding als bondagemiddel voor. Denk hierbij aan strakke kleding, korsetten of schoenen die de bewegingsvrijheid beperken. Veel bekender is het gebruik van hand- en enkelboeien in leer of staal.