Bonnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bonnen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bonnen
Bonnen
Situering
Provincie Drenthe
Gemeente Aa en Hunze
Coördinaten 53° 0′ NB, 6° 46′ OL
Woonplaats (BAG) Gieten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bonnen is een buurtschap in de gemeente Aa en Hunze in de provincie Drenthe (Nederland). Het ligt direct ten oosten van Gieten en is thans nog slechts met moeite als aparte buurtschap te herkennen. De gemeente Aa en Hunze ziet het als deel van Gieten en houdt ook geen aparte bevolkingscijfers voor Bonnen bij.

Bonnen heeft een eigen basisschool, waar echter ook kinderen uit Gieten naartoe gaan. De buurtschap ligt op de rand van de Hondsrug. Bij het verlaten van Bonnen richting Gieterveen valt direct het niveauverschil op tussen het zand, de Hondsrug, en het voormalige veengebied. De gronden ten zuiden van de weg behoorden oorspronkelijk als markegronden bij Bonnen.

In de 18e eeuw stond in Bonnen de havezate Entinge. Hier woonde van 1725 tot het jaar van zijn overlijden 1743 de drost van Drenthe, Nicolaas Harmen van Echten genaamd van Dongen. In de 16e eeuw was het huis, toen Huis te Bonnen genoemd, in het bezit van de familie Struuck. Leden van deze familie hielden zich bezig met de ontginning van de Gasselter en Drouwener venen. Tegenwoordig herinneren de veldnamen Jonkersland aan de periode dat Bonnen een havezate rijk was en Stroeksland aan de vervenersfamilie.[1]