Naar inhoud springen

Boomspitsmuistenrek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen N (overleg | bijdragen) op 19 sep 2013 om 20:15. (WPCleaner v1.29 - Template met een Unicode controle teken (Opgelost met behulp van WP:CW))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Boomspitsmuistenrek
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Afrosoricida
Familie:Tenrecidae (Tenreks)
Geslacht:Microgale
Soort
Microgale dryas
Jenkins, 1992
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Boomspitsmuistenrek op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De boomspitsmuistenrek (Microgale dryas) is een tenrek uit het geslacht Microgale die voorkomt in de regenwouden van het noordoosten van Madagaskar. De naam van dit dier is afgeleid van het Griekse woord δρυας (dryas), bosnimf. Deze soort is bekend van de Réserve Spéciale de Ambatovaky, de typelocatie, en van overblijfselen uit uilenballen in Réserve Spéciale d'Anjanharibe-Sud.

De boomspitsmuistenrek is een grote soort. De bovenkant van het lichaam is donkerrood tot grijsbruin, de onderkant grijs. Tussen de haren van de rugvacht zijn lange voelharen te vinden, die afgeplat zijn in het midden van hun lengte, maar rond bij de punt. De voorvoeten zijn grijsbruin aan de bovenkant en aan de onderkant wat lichter, de achtervoeten uitsluitend grijsbruin. Ook de staart is grijs. De kop-romplengte bedraagt 105,5 tot 113,5 mm, de staartlengte 68,0 tot 70,5 mm, de achtervoetlengte 18,1 tot 18,7 mm en het gewicht 38 tot 40 g.

Literatuur

  • Jenkins, P.D. 1992. Description of a new species of Microgale (Insectivora: Tenrecidae) from eastern Madagascar. Bulletin of the British Museum (Natural History), Zoology Series 58(1):53-59.
  • Bronner, G.N. & Jenkins, P.D. 2005. Order Afrosoricida. Pp. 71-81 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2 vols., 2142 pp. ISBN 978-0-8018-8221-0