Bornse Beek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bornse Beek bij Weleveld
Balgstuw in de Bornse Beek tussen Hengelo en Borne
Vistrap in de Bornse Beek tussen Hengelo en Borne

De Bornse Beek (ook gespeld als Bornsche Beek of Bornsebeek) is een beek in de omgeving van Borne en Zenderen. Ter hoogte van Bolkshoek vertakt de Bornse Beek zich. Een gedeelte wordt richting Weezebeek gestuurd; een ander deel wordt via het Lateraalkanaal afgevoerd. De Weezebeek komt via een onderleider onder het Twentekanaal en de Eksose Aa uit in de Regge.

De Bornse Beek voert voornamelijk stedelijk water af van de plaatsen Enschede, Hengelo en Borne. Het landelijke water van onder meer de Deurningerbeek en de Gammelkerbeek komt via de Oude Bornse Beek uit in de Loolee. Dit landelijke water van de Oude Bornse Beek gaat via de Doorbraak langs Bornerbroek en Ypelo naar de Regge.

Stroomopwaarts van Borne wordt de Bornse Beek Woolderbinnenbeek genoemd. Vanaf de plaats waar de Berflobeek en de Woolderbinnenbeek bij elkaar komen heet ze de Bornsebeek. De Bornse Beek ontvangt ook water van de Azelerbeek. Het Waterschap Regge en Dinkel heeft op verschillende plaatsen in de Bornse Beek vispassages aan laten leggen.