Naar inhoud springen

Borromeïsche ringen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Take Mirrenberg (overleg | bijdragen) op 31 jan 2019 om 22:50. (Versie 53112337 van 2A02:A03F:48A2:D200:D42:18EA:1854:8715 (overleg) ongedaan gemaakt. Wat er stond is synoniem, dus niet fout he.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Borromeaanse ringen in 13e-eeuws handschrift

Borromeaanse ringen zijn drie ringen die zo in een knoop liggen, dat verwijdering van om het even welke ring de twee andere volledig vrijmaakt. Ze zijn genoemd naar de Italiaanse familie Borromeo.

Met cirkelvormige ringen is dit onmogelijk, maar met ellipsvormige ringen van willekeurig kleine excentriciteit kan het wel.

In de christelijke godsdienst zijn de Borromeaanse ringen wel als symbool gebruikt om de Heilige Drievuldigheid (Trinitas) uit te beelden.

De psychoanalyticus Jacques Lacan gebruikte ze om zijn model van de menselijke geest te illustreren: het reële, het denkbeeldige en het symbolische. Borromeaanse ringen komen al voor in de boeddhistische kunst uit de 2e eeuw.

Kristalstructuur van moleculaire Borromeaanse ringen.

Scheikunde

Borromeaanse ringen komen ook voor in de scheikunde. De moleculaire Borromeaanse ringen zijn de moleculaire tegenhangers van gewone Borromeaanse ringen, die in een moleculair complexe architectuur verwikkeld zitten.

Zie ook

Zie de categorie Borromean rings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.