Borsjtsj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Borsjtsj
Een bord borsjtsj met zure room
Een bord borsjtsj met zure room
Ingrediënten
  • gekookte en geraspte rode bieten
  • gesnipperde ui
  • runderbouillon, al dan niet met vlees
  • zout en peper
  • zure room
Bereidingswijze

Biet en ui worden aan de bouillon toegevoegd. Het geheel moet even aan de kook komen, waarna de hittebron kan worden getemperd en alles gedurende vijftien minuten zachtjes moet trekken. De soep wordt met zout en peper op smaak gebracht en opgeschept. In ieder bord wordt een wolk room geschonken.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Borsjtsj, borsjt, borscht of borsh (Jiddisch:באָרשט; Pools: barszcz; Russisch: борщ, borsjtsj) is een soep van rode bieten die veel gegeten wordt in Slavische landen, met name in Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland. Borsjtsj behoort tot de groentesoepen.

Borsjtsj wordt gemaakt van rode biet, ui, runderbouillon met vlees en zure room (smetana). Deze basisingrediënten kunnen worden aangevuld met kool, wortelen, dille en knoflook.

In Rusland heeft men de gewoonte er enkele fijngeprakte hardgekookte eieren bij te geven. Ook een paar in dunne sliertjes gesneden augurken (zure of zoetzure), kunnen erbij worden geserveerd.

Er bestaan twee basisvarianten, warme en koude borsjtsj. De warme variant wordt het meest gegeten. De koude, zoete variant wordt onder andere gegeten door Asjkenazische Joden en is in de Verenigde Staten kant-en-klaar in supermarkten te koop.

Bereiding[bewerken]

Borsjtsj wordt op verschillende manieren klaargemaakt. Rode biet is het belangrijkste ingrediënt. Rode biet zorgt voor de smaak, aroma en de kleur van de soep. Het is belangrijk om de rode biet eerst te stoven in een pan samen met de ui, wortels en eventuele tomaten voor je het toevoegt aan de soep. Aardappelen, witte kool en paprika worden in de bouillon gekookt.

Deze soep wordt bereid uit vlees- of botbouillon. De beste manier om een bouillon klaar te maken, is als het vlees of bot niet in het water gekookt wordt, maar in kvas. Borsjtsj is een dikke soep, die per portie niet meer dan een half kopje bouillon mag bevatten.

Bij het opdienen van borsjtsj wordt er smetana, een Russisch soort zure room, toegevoegd.

Gelijkaardige soepen[bewerken]

  • Sjtsji (Russisch: Щи)
  • Kapustnitsja (Russisch: Капустница)
  • Groene borsh (Russisch: Зелёный борщ)