Boskapel (Imde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kapel Onze-Lieve-Vrouw Behoudenis der Kranken of Boskapel is een kapel en bedevaartsoord in het Vlaams-Brabantse dorp Imde (vlak naast de A12).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschild van prins Eugeen Alexander van Turn en Tassis

Deze kapel werd gebouwd op een oud bedevaartsoord uit 1658 waar volgens de overlevering zich miraculeuze genezingen hebben voorgedaan. Het was in 1695 dat de prinses van Chimay, dochter van de baron van Imde, de eerste steen legde van de kapel. Ten gevolge van het groot aantal pelgrims (tot 10.000 per dag) werd de kapel in 1707 vergroot door de nieuwe kasteelheer van Impde, prins Eugeen Alexander van Turn en Tassis. Zijn wapenschild siert boven de ingang van de kapel. De kapel met barokke pilastergevel van witte natuursteen werd verder opgetrokken met ter plaatse gebakken Spaanse baksteen en is bekroond door een klokvormige top met een gebogen fronton. De eerste constructie van 1695 werd in de huidige kapel geïntegreerd en doet nu dienst als sacristie. De eenbeukige kapel heeft een langgerekt ovaal koor.

Bij de verkoop van het domein van Impde door Turn en Tassis werd de kapel door tussenkomst van kardinaal Sterckx (1792-1867) overgedragen aan de kerk van Wolvertem.

De kapel werd in 1927 gerestaureerd en is sinds 1952 beschermd. In augustus 2012 startten opnieuw restauratiewerken die naar schatting een jaar gingen duren.[1][2] De kapel is op 15 augustus 2014 plechtig heringewijd.

De eerste zondag van juli gaat de in 1695 ingestelde processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw der Kranken uit. Van juni tot september wordt er op woensdagavond een mis gevierd.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur is rijk gestoffeerd. De kerk bevat enkele schilderijen van de Vlaamse school (1700-1725), acht ex voto schilderijen uit de eerste helft van de 18e eeuw en de muurbekleding achter het tabernakel in Lodewijk XV-stijl. In de apsis bevinden zich zeven schilderijtjes met de zeven smarten van Maria. Het 17de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwebeeldje werd in 1978 gestolen en vervangen door een plaasteren exemplaar. In 2008 werd opnieuw een eikenhouten beeldje vervaardigd, dat het uitzicht van het oorspronkelijke beeldje heel dicht benadert. Het Mariabeeld en het Kind Jezus op haar linkerarm hebben een kroontje. Ze dragen een kleedje met goudbrokaat en een met kant omhuld blauw manteltje.

De kerk bevat verder een zeldzaam positief uit het begin van de 18e eeuw dat er rond 1805 werd opgesteld en waarschijnlijk uit een klooster of kasteel afkomstig is.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jacques 'T Kint, De Devotie tot O.-L.-Vrouw behoudenis der Kranken en de Boskapel te Wolvertem. Drie eeuwen Geschiedenis 1658-1958, Wolvertem, 1958.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Boskapel (Imde) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Boskapel_(Wolvertem) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.