Naar inhoud springen

Nemophila (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TheDragonhunter (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2019 om 23:39. (TheDragonhunter heeft pagina Bosliefje hernoemd naar Bosliefje (geslacht): meerdere betekenissen, hier komt een dp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bosliefje
Nemophila (geslacht)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Boraginales
Familie:Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht
Nemophila
Nutt.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bosliefje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bosliefjes of Nemophila is een plantengeslacht van de Boraginaceae. De Nemophila-soorten zijn voornamelijk afkomstig uit het westen van de Verenigde Staten, maar er zijn er ook in Canada, Mexico en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Omschrijving

Alle Nemophila-soorten zijn een- of tweejarig. Ze bloeien enkel in het voorjaar. De bloem heeft vijf identieke kroonblaadjes. De N. menziesii heeft blauwe blaadjes met een wit hart, de N. maculata heeft een witte kleur met aan het einde van het blad een paarsblauwe vlek. Het blad van Nemophila is licht frisgroen. De planten worden tot 25 cm hoog. Ze groeien breeduit en ze zijn gemakkelijk zaaibaar.

Planting

Nemophila wordt in de maand maart of april gezaaid. De zaden beginnen te kiemen binnen 1 tot 2 weken bij een temperatuur van 18 tot 22 graden. Als de zaailingen groot genoeg zijn, worden ze uitgeplant een op een zonnige plaats gezet. Dit gebeurt vanaf begin mei.

Soorten

De twee bekendste soorten bosliefjes zijn de N. menziesii of "babyoogjes" en de N. maculata of "Fivespot". Deze worden vaak te koop aangeboden voor de tuinteelt.

Er zijn 11 soorten:

N. menziesii, N. parviflora en N. pulchella hebben elk weer verschillende rassen.

Zie de categorie Nemophila van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.