Bossche bol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bossche bollen
De binnenkant van een Bossche bol

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde "reuzenbol".

Vorm[bewerken]

Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een kartonnen doos.

Historie[bewerken]

Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

De naam "Bossche bol" is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.

Handelsmerk[bewerken]

Banketbakkerij Jan de Groot is een bekend producent van Bossche bollen. De bakkerij werd in 1936 opgericht maar begon pas later chocoladebollen en ander banket volgens eigen recept te verkopen. Het recept is binnen de familie overgedragen en rond het jaar 2000 is de "Bossche bol van Jan de Groot" zelfs als beschermd handelsmerk gedeponeerd. De benaming "Bossche bol" is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot.

Varia[bewerken]

  • Bossche Bollen is ook de naam van een groep kleine bolvormige woningen van de architect Dries Kreijkamp. Deze ligt aan de straat genaamd Bollenveld in het noorden van 's-Hertogenbosch.

Zie ook[bewerken]

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Bossche bol.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek Bossche bol op in het WikiWoordenboek.