Bothriechis lateralis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bothriechis lateralis
De kop met het duidelijk zichtbare groeforgaan, de opening tussen neusgat en oog.
De kop met het duidelijk zichtbare groeforgaan, de opening tussen neusgat en oog.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Bothriechis
Soort
Bothriechis lateralis
Peters, 1862
Afbeeldingen Bothriechis lateralis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bothriechis lateralis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Bothriechis lateralis is een giftige slang welke behoort tot de familie der adders (Viperidae) en de onderfamilie groefkopadders (Crotalinae).[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Wilhelm Peters in 1862. Later werd de wetenschappelijke naam Lachesis lateralis gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De bovenzijde van deze slang heeft een opvallende felle groene kleur. De buikzijde is eveneens groen van kleur maar enkele tinten lichter. Over de gehele lengte van de slang, met uitzondering van de kop, loopt een dunne heldere gele lijn. Over het gehele lichaam komen kleine langwerpige gele vlekken voor. De onderzijde van de kop is geel en wordt naar de bovenkant van de kop steeds groener van kleur. De irissen van de ogen in de typische addervormige kop zijn geel van kleur en hebben verticale, ellipsvormige pupillen. De slang wordt maximaal 100 centimeter lang maar de meeste exemplaren worden niet groter dan 80 centimeter.

Jonge slangen dragen nog niet de felle kleuren maar hebben nog bruine schubben en hebben donkere vlekken op de kop. De punt van de staart is al wel geel van kleur. Als de jonge slangen zes maanden oud zijn komen de eerste kleurwijzigingen en krijgt de slang een zachte groene kleur. Pas na 18 tot 22 maanden hebben de juvenielen de kleuren van een volwassen exemplaar.

Gedrag[bewerken]

De slang is voornamelijk overdag actief maar houdt zich dan voornamelijk verscholen en ligt vaak opgekruld op een tak. Het is een opportunistische jager en gebruikt de punt van de staart om zijn prooi te lokken door deze als een worm heen en weer te bewegen. Zijn prooi bestaat uit kleine knaagdieren, vogels, reptielen en kikkers.

Bothriechis lateralis is van nature geen agressieve slang. Echter kan hij, wanneer hij zich bedreigd voelt, snel toeslaan. Hoewel er registraties zijn van dodelijke slachtoffers van de zeer pijnlijke beet van deze slang, overleven de meeste slachtoffers de beet na een goede behandeling.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Bothriechis lateralis is een slang met relatief klein verspreidingsgebied en komt alleen voor in de bergketens van westelijk Panama en centraal en zuidelijk Costa Rica. De slang is te vinden vanaf een hoogte van 800 tot 2000 meter boven zeeniveau. Ondanks het beperkte verspreidingsgebied is het een veel voorkomende soort in Costa Rica. Vanwege de goede camouflage en het feit dat de slang voornamelijk in de bomen en struiken leeft is hij echter moeilijk te vinden.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]