Boudewijn van Luxemburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boudewijn van Luxemburg
1285-1354
Boudewijn in de Balduinbrunnen, Trier.
Boudewijn in de Balduinbrunnen, Trier.
Vorst-aartsbisschop van Mainz
Periode 1328-1337
Voorganger Matthias van Bucheck
Opvolger Hendrik III van Virneburg
Vader Hendrik VI van Luxemburg
Moeder Beatrix van Avesnes

Boudewijn van Luxemburg (Luxemburg, 128521 januari 1354) was een zoon van graaf Hendrik VI van Luxemburg en Beatrix van Avesnes. Als kind was hij voorbestemd voor een geestelijke loopbaan. Hij studeerde theologie en canoniek recht aan de universiteit van Parijs. In 1307 werd hij verkozen tot aartsbisschop van Trier en werd spoedig een der belangrijkste vorsten van Duitsland met grote invloed op de verkiezing van zijn broer Hendrik tot Rooms koning. Van 1310 tot 1313 vergezelde Boudewijn zijn broer naar Italië, waar hij tot keizer Hendrik VII werd gekroond in Rome op 29 juni 1312.

Bij de koningsverkiezing na de dood van Hendrik VII steunde Boudewijn keizer Lodewijk de Beier. Later verstootte hij de Beier en betuigde zijn steun aan zijn neef keizer Karel IV.

Van 1324 tot 1326 was hij een der vier heren die oorlog voerden tegen Metz. In 1328 werd hij naar het kasteel van Starkenburg gelokt door Lauretta van Sponheim en kwam pas vrij na betaling van een groot losgeld. Datzelfde jaar werd hij door zijn eigen domkapittel voorgedragen als kandidaat voor de vacante zetel van Mainz, maar de paus benoemde Hendrik III van Virneburg. Boudewijn bestuurde het aartsbisdom tot het zogenaamde schisma van Mainz beëindigd werd door de curie van de pausen van Avignon in 1336. In deze periode trachtte hij ook de bisdommen Worms en Spiers te controleren.

De Balduinbrücke in Koblenz.

Boudewijn bouwde de Balduinbrücke in Koblenz en herstelde de oude Romeinse brug in Trier. Hij hervormde het bestuur van het aartsbisdom en voerde een bewaringssysteem in voor de documenten. Hij trachtte ook de verschillende gebieden van het aartsbisdom met elkaar te verbinden en schuwde evenmin militaire methoden.

Zijn grafmonument bevindt zich in het westelijk koor van de Dom van Trier.