Branwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Branwen is een persoon in de Welshe mythologie. Zij was de dochter van Llyr en Penarddun en een zuster van Bran de Gezegende en Manawyddan.

Toen de Ierse opperkoning Matholwch naar Brans hof in Harlech kwam, werd besloten dat hij Branwen zou huwen. Maar haar halfbroer Efnisien was daar niet in gekend. Beledigd sneed hij de lippen, oren en staarten af van de paarden van Matholwch. Bran beloofde ter wille van de vrede daarop Matholwch nieuwe paarden en een toverketel.

In Ierland werd Branwen, die zeer goedgeefs was, eerst vreugdevol ontvangen. Al spoedig kreeg ze een zoon, Gwern. Maar na enkele jaren klaagden Matholwchs vrienden en verwanten dat ze niet voldoende genoegdoening hadden ontvangen. Daarom degradeerde Matholwch Branwen tot keukenmeid.

In de drie jaar waarin Branwen in de keuken werkte, bracht ze een spreeuw groot die ze leerde Bran te herkennen. Vervolgens liet ze hem los met een brief aan zijn poot. Toen Bran las wat zijn zuster was aangedaan, voer hij met een leger naar Ierland. Het kwam tot een eerherstel van Branwen en een openlijke verzoening maar Efnisien vermoordde Gwern op het verzoeningsfeest waarna de krijgers van beide landen elkaar uitmoordden. Toen Branwen weer in Brittannië aankwam, stierf ze ter plaatse van verdriet om het leed dat ter harer wille beide eilanden was aangedaan. Ze werd begraven naast de rivier de Alaw in de grafheuvel Bedd Branwen: "Branwen haar graf".

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina cy:Branwen uerch Lyr op Wikisource