Manawyddan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Manawydan is een persoon in de Mabinogion. Hij was de zoon van Llyr en was de Welshe tegenhanger van de Ierse zeegod Manánnan Mac Lir, maar zijn band met de zee was een stuk onduidelijker. Hij was een broer van Bran de Gezegende en Branwen, en hij trouwde met Rhiannon, na de dood van haar man Pwyll.

Op een dag werden hij en Rhiannon, samen met haar zoon Pryderi en diens vrouw Cigfa, omgeven door een tovernevel. Toen de mist optrok, was hun paleis verlaten en het omringende land kaal. Daarom trokken ze naar Engeland, waar Manawydan en Pryderi als leerbewerkers aan de kost kwamen. Ze hadden zoveel succes, dat hun vakgenoten hen verjoegen.

Terug in Wales verdwenen Pryderi en Rhiannon als bij toverslag, zodat Manawydan en Cigfa alleen achterbleven. Manawydan probeerde graan te verbouwen, maar muizen vraten zijn oogst op. Hij ving een muis en wilde het dier ophangen, maar een voorbijganger bood hem alles wat hij maar wenste voor de muis.

Manawydan vroeg om de terugkeer van Rhiannon en Pryderi. De vreemdeling maakte zich bekend als Llwyd, een tovenaar en vriend van Gwawl, die door Rhiannon was versmaad ten gunste van Pwyll.

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina cy:Manawydan uab Llyr op Wikisource