Bridget Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bridget Jones is de hoofdpersoon uit de columns die Helen Fielding in 1995 voor de Britse krant The Independent schreef. In 1996 werden deze columns in een bundel uitgebracht onder de naam Bridget Jones's Diary. In 1999 schreef Fielding het vervolg: Bridget Jones: The Edge of Reason. Beide boeken zijn verfilmd, waarbij de hoofdrol werd vertolkt door Renée Zellweger.

Bridget Jones[bewerken]

Bridget Jones, begin 30 en naar eigen zeggen iets te dik, is de hoofdpersoon van het gelijknamige boek. Nu ze er pijnlijk op wordt gewezen dat haar biologische klok begint te tikken, en dat ze nog steeds geen man aan de haak heeft kunnen slaan, besluit ze haar leven drastisch om te gooien: Ze wil stoppen met roken, het overmatig drinken van alcohol, en vooral enkele kilo's afvallen. Om deze doelen te bereiken besluit ze een dagboek bij te houden, en het is dit dagboek dat voor de lezers dient als de rode draad door het verhaal.

Rondom de boeken en de films[bewerken]

Veel jonge vrouwen konden zich in Bridget herkennen, en na het overweldigende succes van de twee boeken Bridget Jones's Diary en Bridget Jones: het nieuwe Dagboek" (oorspronkelijke titel: Bridget Jones: The Edge of Reason), die ooit begonnen waren als columns in de krant, werden ook de twee gelijknamige boekverfilmingen een grote hit.

De schrijfster van de boeken, Helen Fielding, was groot fan van Fitzwilliam Darcy uit Jane Austens Pride and Prejudice, specifiek zoals die werd vertolkt door Colin Firth in de BBC-serie. Zij liet hem model staan voor de Mr. Darcy (Mark Darcy) in haar verhaal. De filmmakers kregen Colin Firth ook zover de rol van Mark Darcy te vertolken.

Er ontstond veel commotie rondom de keuze van de filmmakers om Renée Zellweger de rol van Bridget toe te kennen, omdat die vanwege haar rol steeds gewicht moest verliezen en aankomen. Verder waren de Britten niet te spreken over het feit dat een Amerikaanse de rol kreeg van de Engelse Bridget. Zellweger heeft in korte tijd een Brits accent moeten aanleren voor de rol, en deed dat door een tijdlang undercover in een Brits bedrijf te werken. Helen Fielding heeft zelf ooit in een interview aangegeven dat zij Helena Bonham Carter wel zag zitten voor de rol.

Externe links[bewerken]