Brommaplan (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Stockholm
Brommaplan
Het viaduct over de Drottningsholmsvägen met busstation gezien uit het zuiden
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 1 oktober 1944
Heropening 26 oktober 1952
Reizigers 13.600 per dag
Constructie
Type Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station
ÅkeshovÅkeshov
SkarpnäckAbrahamsberg
Hässelby strandÅkeshov
HagsätraAbrahamsberg
Ligging
Gemeente Stockholm
District Bromma
Buurt Riksby
Coördinaten 59° 20′ NB, 17° 56′ OL
Brommaplan (metro van Stockholm)
Brommaplan

Locatie van het metrostation Brommaplan

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Roc-vogel met drie eieren

Brommaplan (Zweeds voor Brommaplein) is een station aan de groene route van de metro van Stockholm gelegen bij het gelijknamige plein in de wijk Riksby.Het ligt op 10,5 spoorkilometer van Slussen. Het dorp Bromma ligt een paar kilometer noordelijker aan de westkant van het vliegveld.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het plein is een grote rotonde met zes wegen en is aangelegd als middelpunt van de tuinsteden die vanaf 1936 ten zuiden van het vliegveld Bromma zijn gebouwd. Het openbaar vervoer naar Stockholm zou worden verzorgd door een busdienst. In 1941 werd, als gevolg van brandstofschaarste, echter besloten tot de aanleg van een metro die op de ruim beschikbare elektriciteit kon rijden. Als eerste stap voor de westelijke tuinsteden werd begonnen met de bouw van een premetro, de Ängbybanan, die ook een station kreeg bij het Brommaplan. Het station is op 1 oktober 1944 geopend. In 1950 begon de ombouw tot metro en sinds 26 oktober 1952 is het station onderdeel van de groene route. Het station wordt bediend door de lijnen T17 en T19.

Stedebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt in een boog die aan de zuidkant van het plein om de, in 1941 bestaande, bebouwing heen loopt. De ingang ligt aan de westkant van het eilandperron bij het busstation aan de Drottningsholmsvägen. Deze combinatie van centrumfuncties van een wijk met een metrostation is na de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt genomen bij de stedebouw. Het idee is toen als Tunnelbaneförstad en grootschaliger als ABC-stad doorontwikkeld en veelvuldig toegepast in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 is naast het metroviaduct het kunstwerk Roc vogel met drie eieren van de kunstenaar Berndt Helleberg geplaatst. Kunstenaar Peter Svedberg heeft de luchtvaartgeschiedenis in relatie tot vliegveld Bromma in beeld gebracht met metaal, glas, aluminium en foto's. Zijn werk is sinds 1996 in het station te zien.

Zie de categorie Brommaplan Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.