Naar inhoud springen

Sockenplan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sockenplan (metrostation))
Metro van Stockholm
Sockenplan
Het perron met de blik naar het noorden
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 10 januari 1930
Heropening 9 september 1951
Historische naam
Naam tot
Enskedefältet 9 september 1951
Constructie
Type Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station

Hässelby strandEnskede gård
HagsätraSvedmyra

Ligging
District Enskede-Årsta-Vantör
Buurt Enskedefältet
Coördinaten 59° 17′ NB, 18° 4′ OL
Sockenplan (metro van Stockholm)
Sockenplan

Locatie van het metrostation Sockenplan

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Sockenplan is een station van de metro van Stockholm, dat gelegen is in de buurt Enskedefältet van het stadsdeel Enskede-Årsta-Vantör. De naam betekent parochieplein en is afgeleid van het plein naast het station. Het station wordt bediend door metrolijn T19 van de groene route en ligt op 4,6 km ten zuiden van Slussen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is op 10 januari 1930 geopend als onderdeel van de Örbybanan (lijn 19) onder de naam Enskedefältet. Het station was genoemd naar de destijds geplande tuinstad aan de westkant van Enskede die tussen 1930 en 1939 is gebouwd. De metro gebruikt tussen Globen en Stureby het tracé van de Örbybanan (kaart). De ombouw tot metro vond plaats tussen 1946 en 1951, tijdens de ombouw bleef het vervoer op lijn 19 in stand door gebruik van hulpsporen naast het tracé. Station Sockenplan werd op een talud gebracht en de kruising met de Sockenväg werd ongelijkvloers.[1] Op 9 september 1951 was de ombouw tot metrolijn T19 gereed en sindsdien is het station, onder de naam Sockenplan, ingebruik als metrostation.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de Sockenvägen bij het Sockenplan tussen de Enskedevägen aan de ooskant en de Enskedefälltet school aan de westkant. Het station heeft een eilandperron dat vanaf het stationsplein aan de noordzijde toegankelijk is. Vanaf de ingang gezien ligt het spoor naar Hagsätra links en naar Hässelby strand rechts. Sinds 1990 wordt het perron opgesierd door de Boot met gekken van kunstenaar Sture Collin.

Blauwe route[bewerken | brontekst bewerken]

Het metro uitbreidingsplan uit 2013 voorziet in een verlenging van de blauwe route ten zuiden van het centrum. De westelijke tak hiervan zal ondergronds worden doorgetrokken naar Sockenplan. De zuidelijke tunnelmond komt dan vlak ten noorden van Sockenplan te liggen en de bestaande metrolijn vanaf Sockenplan naar het zuiden zal daarna deel uitmaken van de blauwe en niet meer van de groene. De aanleg begint in 2018 en in 2025 zal het nieuwe traject gereed zijn[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sockenplan Metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.