Naar inhoud springen

Islandstorget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Islandstorget (metrostation))
Metro van Stockholm
Islandstorget
Het perron gezien richting centrum
Algemeen
Exploitant Storstockholms Lokaltrafik
Opening 1 oktober 1944
Heropening 26 oktober 1952
Reizigers 2.800 per dag
Constructie
Type Maaiveld
Perrons 1
Perronsporen 2
Tunnelbana
LijnRichtingVolgend station

Hässelby strandBlackeberg
HagsätraÄngbyplan

Ligging
Gemeente Stockholm
District Bromma
Buurt Södra Ängby
Coördinaten 59° 21′ NB, 17° 54′ OL
Islandstorget (metro van Stockholm)
Islandstorget

Locatie van het metrostation Islandstorget

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Islandstorget (Zweeds voor: het IJslandplein) is een station aan de groene lijn T19 van de metro van Stockholm, in de wijk Södra Ängby in het stadsdeel Bromma in West-Stockholm. De naam IJslandplein is te danken aan een aantal monumenten en gebouwen in IJslandse stijl in de buurt; de naam is sinds 1936 de informele naam van de buurt rond het station.

In 1941 besloot de Stockholmse gemeenteraad tot de aanleg van een metronet.[1] Voor de tuinsteden aan de westkant werd meteen begonnen met de bouw van de Ängbybanan. Dit was een vrije baan met zes stations ten westen van Alvik, die al geheel als metrotraject werd aangelegd maar de eerste jaren door trams werd bereden. De premetro werd op 1 oktober 1944 geopend met als westelijk eindpunt Islandstorget, destijds ook de westelijkste bebouwing van Stockholm.

De ombouw tot metro begon in 1950, hierbij werden de perrons verhoogd en een derderail aangebracht. Verder werd de lijn aan de westkant verlengd tot de gelijkertijd gebouwde nieuwe voorstad Vällingby. Hiertoe werd aan de westkant van Islandstorget een tunnel gebouwd onder Blackeberg naar het gelijknamige station bij de westelijke tunneluitgang. Het westelijke deel van de groene route, tussen Kungsgatan en Vällingby, werd op 26 oktober 1952 geopend.

Het station ligt op 13,3 kilometer van Slussen tussen de metrostations Ängbyplan en Blackeberg. De lijn loopt parallel aan de Bergslagsvägen, de ingang van het station ligt boven de tunnelingang aan de westkant van het perron en heeft als adres Blackebergsvägen 112-114.

Zie de categorie Islandstorget metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.