Broodje smos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kattenkruid (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2020 om 21:12. (Wijzigingen door 62.235.72.6 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 2A02:1812:2C3D:4B00:D4BE:292B:8515:C16B)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Broodje smos
Smoske met ham
Serveertemperatuur koud
Type lunch
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood vaak belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei.[1] De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent. Er wordt tussen het broodje zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak gemorst wordt. In sommige delen van het land wordt de term "smos", zonder het suffix -ke, vaker gebruikt. In Wallonië wordt de benaming "dagobert" gebruikt, en in Brussel "sandwich club".

Het broodje wordt eerst besmeerd met mayonaise of een andere saus en vervolgens belegd met groenten en schijfjes hardgekookt ei. Groenten die gebruikt worden zijn onder andere sla, tomaat en komkommer. Meestal wordt er verder kaas en/of ham of bijvoorbeeld krabsalade tussen gedaan. Ook zijn er varianten waarbij men frituurproducten zoals een frikandel of vleeskroket tussen het broodje legt. Waar een gewoon smoske enkele uren bewaard kan worden, moeten de laatsten warm worden gegeten.

In de provincie Antwerpen en in Sint-Niklaas, gebruiken ze het woord smos voor een broodje zonder kaas en ham met alleen groenten er op. In dat geval bestel je een smos en zeg je het beleg wat er op gaat erna (bijvoorbeeld een smos kaas of smos ham). Als je een smos bestelt in West-Vlaanderen, Sint-Niklaas of in Antwerpen kun je hierdoor verschillende broodjes ontvangen.

Het broodje heeft overeenkomsten met het Nederlandse broodje gezond.