Margaret Staal-Krophollerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brug 1940)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaret Staal-Krophollerbrug
Brug 1940 (juli 2019)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Overspant Entrepothaven
Brugnummer 1940
Bouw
Bouwperiode circa 1993
Gebruik
Weg C. van Eesterenlaan
Architectuur
Type verkeersburg
Architect(en) Atelier PRO
Materiaal beton
Bijzonderheden lang talud
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Margaret Staal-Krophollerbrug (brug 1940) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Oost.

Brug[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is ontworpen door architectenbureau Atelier PRO, dat hier een stadsvierkant in ontwikkeling mocht brengen, waarbij het water de Entrepothaven overspannen moest worden. Atelier PRO loste het op met een brede verkeersbrug, die verbinding maakt tussen de Indische buurt en Oostelijke Eilanden. Ze ligt in de C. van Eesterenlaan. De brug neemt daartoe vanuit het noorden een lange aanloop op een talud, terwijl ze aan de zuidkant direct op het landhoofd eindigt.

Even ten westen van de brug ligt het gebouw Entrepotbrug, een gebouw dat zich als brug over hetzelfde water slingert, maar alleen toegankelijk is voor haar bewoners. Weer even ten westen daarvan liggen twee laag over het water hangende bruggen, zodat scheepvaart hier nauwelijks mogelijk is. Sinds 2018 werd een vaarverbod van kracht onder brug 1940; de vaart ten westen van de brug is onoverzichtelijk vanwege remmingswerk ten behoeve van de torenflat.

Aan de noordwestzijde van de brug staat de woontoren Watertoren Entrepot-West.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Lizzy Venekamp diende rond 2020 een verzoek in om de brug te vernoemen naar architect Margaret Staal-Kropholler, haar oma. Op 1 november 2022 keurde de burgemeester en wethouders onder aanvoering van Femke Halsema het voorstel goed. Uitvloeisel daarvan was dat de brug op 6 april 2023 een naamplaat kreeg in bijzijn van Lizzy en haar zus Clarisse. De brug ligt in een buurt waar straten en pleinen naar architecten zijn vernoemd, al was de weg waarin de brug ligt, C. van Eesterenlaan, vernoemd naar stedenbouwkundige Cor van Eesteren, er niet toen zij leefde en werkte.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]