Pythonbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pythonbrug
Gezien vanaf de Panamakade
Gezien vanaf de Panamakade
Algemene gegevens
Locatie Vlag van Nederland Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 57′ OL
Overspant Spoorwegbassin
Lengte totaal 93 m
Hoogte 9,5 m
Beheerder Gemeente Amsterdam
Brugnummer 1998
Bouw
Opening 2001
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Adriaan Geuze (West 8)
Materiaal beton / staal / hout
Pythonbrug
Pythonbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Pythonbrug of Hoge Brug (brugnummer 1998) is een vaste brug in Amsterdam. Ook is er op het Borneo-eiland een Korte Brug (brug 1999).

Zij is gespannen over het Spoorwegbassin in het Oostelijk Havengebied en verbindt de Panamakade op het schiereiland Sporenburg met de Stuurmankade op het Borneo-eiland. De brug werd in 2001 opgeleverd.

De Pythonbrug van dichtbij, met springers
De Lage Brug vanaf de brug

De naam verwijst naar de opvallende golvende vorm, als een voortbewegende python. De brug werd aanvankelijk ook wel Anaconda-, Salamander of Dinosaurusbrug genoemd. De felrode brug is ongeveer 90 meter lang en ontworpen door Adriaan Geuze van het architectenbureau West 8 dat ook woningen in de buurt heeft ontworpen. De stalen brug met houten plankiers steunend op beton is alleen geschikt voor voetgangers (fietsers alleen met de fiets aan de hand).

De officiële naam die door de gemeente en buurtbewoners wordt gebruikt, is de Hoge Brug. Ten westen van deze brug ligt een eveneens rode brug met eenzelfde constructie, maar dan bijna geheel plat: de Lage Brug (brug 1997). Deze brug is geschikt voor voetgangers en fietsers. Onder water kruist de Piet Heintunnel beide bruggen.

De brug werd in 2002 onderscheiden met de International Foot Bridge Award. Zij heeft een lengte van 93 meter en een maximale doorvaarthoogte van 9,5 meter. De brug werd ontworpen door West 8, het architectenbureau van Adriaan Geuze.[1][2]