Naar inhoud springen

Bruin Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Bruintje Beer voor het bijna gelijknamige Engelse stripfiguur Rupert.
Bruin Beer
Strippersonage
Bruin Beer in een resort van Walt Disney Parks
Antropomorf dier bruine beer
Kenmerken dom
Beroep boer
Lijst van Disneypersonages
Portaal  Portaalicoon   Strip

Bruin Beer, oorspronkelijke Engelse naam Br'er Bear, is een fictieve bruine beer uit het Duckstadse Bos. In de Nederlandstalige verhalen wordt hij meestal Meneer Beer genoemd.

De figuur van Bruin Beer komt oorspronkelijk uit de verhalenbundel Uncle Remus, His Songs and His Sayings: The Folk-Lore of the Old Plantation van Joel Chandler Harris (1880).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bruin Beer is boer. Hij kweekt wortels en hij houdt kippen.

Hij is over het algemeen erg dom, waardoor de andere bosbewoners hem steeds een loer weten te draaien. Bruin Beer is ook een van de vaste leden van de Booswichtenclub. De plannen van deze club mislukken echter vaak door de domheid van Bruin Beer.

Hij is getrouwd met Mevrouw Beer. Samen hebben ze in de meeste verhalen twee zoontjes, Tjibbe en Tjobbe. Soms hebben ze nog een of meer andere kinderen.

In de verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Meneer Beer komt voor in veel van de verhalen waarin Broer Konijn de hoofdrol speelt, maar ook in een aantal verhalen van Midas Wolf. In de verhalen rond Broer Konijn is Bruin Beer meestal een van de antagonisten. Samen met Rein Vos probeert hij Broer Konijn te vangen en op te eten. Broer Konijn verzint steeds weer iets nieuws waardoor hij op het laatste moment aan het tweetal kan ontsnappen. In andere verhalen heeft Broer Konijn het steeds gemunt op de wortels van Meneer Beer.

In de verhalen waarin ook Midas meedoet is Meneer Beers rol als schurk niet duidelijk. Hier gaat het vooral om de kippen van Meneer Beer, die Midas tevergeefs probeert te stelen. Ook neemt Meneer Beer soms andere bosbewoners in bescherming tegen Midas.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Br'er Bear op Wikimedia Commons.