Broer Konijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Broer Konijn (en: Bre'r Rabbit) is een personage uit de Amerikaanse folklore, die beroemd is geworden dankzij de boeken van Joel Chandler Harris en de Disneyfilm "Song of the South" (1946). Hij is een oplichter die zijn omgeving voortdurend voor de gek houdt en is dus vergelijkbaar met figuren als Anansi, Tijl Uilenspiegel en Bugs Bunny.

Oorsprong[bewerken]

Verhalen rond hazen die hun omgeving te slim af zijn werden al eeuwenlang verteld in Afrikaanse folklore. Het personage dat uiteindelijk Broer Konijn zou worden was de hoofdrolspeler in een reeks volksverhalen die Afrikaanse slaven in de Verenigde Staten aan elkaar vertelden. Broer Konijn, die zich dankzij zijn verstand uit de meest netelige situaties weet te redden, was voor de Afrikaanse slavenarbeiders een symbool voor hun verzet tegen hun onderdrukking door blanke slaveneigenaars. Toch was Broer Konijn eerder een antiheld. In sommige verhalen delft hij het onderspit of doet dingen die catastrofale gevolgen blijken te hebben. In die specifieke situaties zijn de Broer Konijnverhalen dan ook eerder moralistische vertellingen.

Joel Chandler Harris[bewerken]

Joel Chandler Harris schreef eind 19de eeuw een reeks verhalen over de oude negerslaaf, Uncle Remus, die op zijn beurt aan zijn publiek over Broer Konijns eeuwige strijd tegen Broer Vos ("Br'er Fox") en Broer Beer ("Br'er Bear") vertelt.[1]

Disney[bewerken]

Walt Disney verfilmde Harris' boeken in 1946 als de speelfilm-animatiefilm "Song of the South" (1946). Zo maakte hij het personage wereldberoemd. Het succes van de film zorgde voor een spin-off stripreeks rond Broer Konijn, die onder meer ook in het weekblad Donald Duck is gepubliceerd. Bekende striptekenaars zijn onder meer Dick Moores[2] waarvan de strips uit de jaren 40 en 50 afkomstig zijn en waarvan de éénpaginagrappen ook in 1981 op de achterzijde van de Donald Duck hebben gestaan. Ook in 1974 staat Broer Konijn op de achterzijde, maar dan met tekeningen van de Nederlandse tekenaar Ed van Schuijlenburg. Een andere Nederlandse stripmaker die veel Broer Konijn-verhalen heeft getekend is Dick Matena.

Personages[bewerken]

De strip is genoemd naar de hoofdpersoon, Broer Konijn. Andere personages in de verhalen zijn:

 • Molly (het vriendinnetje van Broer Konijn, in sommige verhalen schooljuffrouw)
 • Meneer Beer (domme beer die samen met Rein de Vos Broer Konijn probeert te vangen, heeft een wortelveld waarvan Broer Konijn wortels steelt)
 • Mevrouw Beer (goedaardige vrouw van Bruin, vaak beschuldigt zij haar man ervan dat hij zich weer eens heeft laten beetnemen door Broer Konijn)
 • Rein Vos (sluwe vos, die samen met Bruin de Beer Broer Konijn probeert te vangen)
 • Barend Buizerd, Vittorio Wezel en Midas (maatjes van Bruin en Rein, vormen samen met Bruin en Rein de Booswichtenclub)
 • Toon Schildpad en Broer Pad (vrienden van Broer Konijn)
 • Bossheriff en Koning Leo (de sheriff en de koning)
 • Broer Wasbeer (houder van een winkel)

Verder zijn er nog figuranten als Bertje Buidelrat en Keetje Koe.

Verhaal[bewerken]

Broer Konijn woont in het Duckstadse bos, waar ook meneer Beer woont, een onnozele booswicht, die altijd achter Broer Konijn aanzit. Zijn vriend is Rein Vos, maar daar heeft hij ook weleens ruzie mee, als hij Broer Konijn laat ontsnappen. Rein Vos is lid van de Booswichtenclub, en jaagt in de verhalen samen met Meneer Beer op Broer Konijn. Broer Konijn weet altijd te ontsnappen door een list te verzinnen. Rein Vos en vooral Meneer Beer laten zich steevast door hem in de luren leggen. In veel verhalen gaat Broer Konijn er met de door Meneer Beer gekweekte wortels vandoor, waarna Meneer Beer daarover verwijten krijgt van zijn vrouw.

Stripboeken[bewerken]

Het eerste Nederlandstalige stripalbum met zijn avonturen, getiteld Broer Konijn, verscheen in 1961 bij uitgeverij De Geïllustreerde Pers en bevatte de verhalen:

 • Broer Konijn en Pietje Pek
 • Het rijstebrijfeest
 • De gestolen pinda's
 • Broer Konijn en Anneke-Tanneke-Toverheks
 • Het lachplaatsje van Broer Konijn

Discografie[bewerken]

 • Broer Konijn, ep, Het Lachplaatsje / Anneke Tanneke Toverheks, 1963, De Geïllustreerde Pers N.V. Amsterdam, DD-631 (grammofoonplaatje van flexibel dun materiaal; 331/3 toeren).

Citaat uit 'Uncle Remus and Brer Rabbit' (1907)[bewerken]

"Once ’pon a time,” [uncle Remus] resumed, “Mr. Man had a gyarden so fine dat all de neighbors come ter see it. Some ’ud look at it over de fence, some ’ud peep thoo de cracks, an’ some ’ud come an’ look at it by de light er de stars. An’ one un um wuz ol’ Brer Rabbit; starlight, moonlight, cloudlight, de nightlight wuz de light fer him. When de turn er de mornin’ come, he ’uz allers up an’ about, an’ a-feelin’ purty well I thank you, suh!"

Naam in andere talen[bewerken]

Externe links[bewerken]