Bruintje Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruintje Beer
Strippersonage
Rupert Bear Museum 001.jpg
Bedacht door Mary Tourtel (1874-1948)
Introductie 1920, in de Daily Express
Portaal  Portaalicoon   Strip

Bruintje Beer (Engels: Rupert Bear) is een personage uit de gelijknamige Britse stripreeks. Het beertje werd bedacht door Mary Tourtel.

Geschiedenis[bewerken]

De strip verscheen voor het eerst in de Daily Express van 8 november 1920. Dit waren nog geen moderne stripverhalen met tekstballonnetjes, maar tekststrips: ongekleurde plaatjes met daaronder de verklarende tekst. Het oorspronkelijke doel van de strips in de Daily Express was de verkoop te verhogen vanwege aanhoudende concurrentie van de Daily Mail en Daily Mirror.

In Nederland verscheen de strip op 5 november 1929 voor het eerst in het Algemeen Handelsblad.[1]

In 1935 werd de strip gemaakt door Alfred Bestall, die eerder illustrator bij Punch en andere glossy tijdschriften was. Bestall bewees zijn succes in de kinderliteratuur en bleef verhalen van Bruintje Beer schrijven tot op 90-jarige leeftijd. Daarna namen andere schrijvers en tekenaars de pen over. De beroemde serie loopt tot op de dag van vandaag.

In het begin was Bruintje daadwerkelijk bruin, maar om de drukkosten te verminderen werd hij later wit gemaakt.[2] De Nederlandse vertaling is nooit aangepast.

Personages en verhaallijn[bewerken]

Bruintje is gekleed in een rode trui, een gele sjaal en een broek. Hij is een jonge beer die bij zijn ouders woont. Meestal krijgt hij aan het begin van een verhaal een opdracht van zijn moeder of hij bezoekt een vriend. Tijdens zo'n situatie gebeurt er vaak iets wonderlijks. De verhalen zijn meestal sprookjesachtige avonturen, waarin duistere wouden, geheimzinnige kastelen, oriëntaalse streken, goochelaars, tovenaars, elfen, heksen, draken en andere wezens voorkomen. Veel van de verhaallijnen zijn gebaseerd op echte klassieke sprookjes en volksverhalen, zoals Repelsteeltje.

De meeste figuren in de strip zijn net als Bruintje zelf antropomorfe dieren, maar er komen ook gewone mensen voor. Bruintje heeft veel vrienden, zowel dieren als mensen. Regelmatig terugkerende personages zijn Beppo de aap, Bullie Mops (een hond), Big Krulstaart (een varken), kleine Net (een echt meisje), Wim Das en Freddie Snuit (een olifant).[3] In enkele verhalen komt ook de Wijze Oude Geit voor.

In andere media[bewerken]

Tussen 1987 en 1990 verscheen een aantal Bruintje Beer-strips in herdruk en in kleur en met tekstballonnen in het weekblad Donald Duck.

Bruintje Beer kwam ook voor in de videoclip van Paul McCartney's single We All Stand Together uit 1985, die bestond uit een tekenfilm waarin Bruintje op avontuur gaat en een ritueel van een kikkerkoning gadeslaat. Hiervan bestaat ook een lange versie van 12 minuten, die Rupert and the Frog Song heette en oorspronkelijk in bioscopen vertoond werd samen met McCartney's film Give My Regards to Broad Street.

Van 1991 tot en met 1997 produceerde het Canadese Nelvana in samenwerking met Ellipse Programmé en het Engelse Television South (na seizoen 1 werd Television South omgedoopt tot Scottish Television) een animatieserie van Rupert. Er werden 5 seizoenen met een totaal van 65 afleveringen gemaakt. De afleveringen waren op enkele na allemaal losjes gebaseerd op verhalen die eerder al waren getekend door Alfred Bestall. In Canada werd de serie uitgezonden door YTV en in de Verenigde Staten eerst door Nickelodeon en later The Disney Channel. In Engeland werd het oorspronkelijk door CITV uitgezonden. In Nederland werd de serie in 1996 aangekocht door Kindernet met Christa Lips als de stem van Bruintje Beer. De serie werd van 1996 tot en met 2003 op Kindernet uitgezonden, en daarna tot 2005 herhaald op de publieke omroep (NPO 3). In de Nederlandse nasynchronisatie werd de naam van de serie niet gewijzigd in Bruintje Beer, maar bleef hij aangesproken als Rupert (de oorspronkelijke, Engelse naam). In de afleveringen werd Bruintje ook aangesproken als Rupert.

Zie ook[bewerken]