Bruintje Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Bruintje Beer"
"Rupert the Bear"
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Oorspronkelijke taal Engels
Genre kinderstrip, tekststrip, fantasystrip, dierenstrip, avonturenstrip
Creatieteam
Schrijver(s) Mary Tourtel
Tekenaar(s) Mary Tourtel, Alfred Bestall
Publicatie
Eerste publicatie 8 november 1920
Portaal  Portaalicoon   Strip

Bruintje Beer (en: Rupert Bear) is een Britse stripreeks rond het gelijknamige beertje. Het personage werd bedacht door de Engelse Mary Tourtel en verscheen voor het eerst in de Daily Express van 8 november 1920. Dit waren nog geen moderne comic strips, maar tekststrips (ongekleurde plaatjes met daaronder de verklarende tekst). Het oorspronkelijke doel van de strips in de Daily Express was de verkoop te verhogen, door aanhoudende concurrentie van de Daily Mail en Daily Mirror.

In 1935 werd de strip gemaakt door Alfred Bestall, hij was eerder illustrator bij Punch en andere glossy tijdschriften. Bestall bewees zijn succes in de kinderliteratuur en bleef verhalen van Bruintje Beer schrijven tot op 90-jarige leeftijd. Vervolgens hebben andere schrijvers en tekenaars de pen overgenomen. De beroemde serie loopt tot op de dag van vandaag.

Tussen 1987 en 1990 verschenen de Bruintje Beer-strips ook in kleur en met tekstballonnen in de Donald Duck.

Karakters en verhaallijn[bewerken]

Bruintje heeft vele vrienden, zowel dier als mens: Beppo de aap, Big Krulstaart, kleine Net, Wim Das en Freddie Snuit. De meeste figuren in de serie zijn net als Bruintje zelf antropomorfe dieren, maar er komen ook gewone mensen in de serie voor.

Bruintje, gekleed in een rode trui, een gele sjaal en broek, is een jonge beer die bij zijn ouders leeft. Meestal krijgt hij een opdracht van zijn moeder of hij bezoekt een vriend. Tijdens zo'n situatie gebeurt er iets wonderlijks. De verhalen zijn sprookjesachtige avonturen, waarin duistere wouden, geheimzinnige kastelen, oriëntaalse streken, goochelaars, tovenaars, heksen, draken en andere wezens voorkomen. Veel van de verhaallijnen zijn gebaseerd op echte sprookjes zoals Repelsteeltje.

In andere media[bewerken]

Bruintje Beer kwam ook voor in de videoclip van Paul McCartney's single We All Stand Together uit 1985 die bestond uit een tekenfilm waarin Bruintje op avontuur gaat en een ritueel van een kikkerkoning gadeslaat. Hiervan was ook een lange versie van 12 minuten die Rupert and the Frog Song heette en oorspronkelijk in bioscopen vertoond werd samen met McCartney's film Give My Regards to Broad Street.

Externe link[bewerken]