Bruintje Beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruintje Beer
Strippersonage
Rupert Bear Museum 001.jpg
Bedacht door Mary Tourtel (1874-1948)
Introductie 1920, in de Daily Express
Portaal  Portaalicoon   Strip

Bruintje Beer (Engels: Rupert Bear) is een personage uit de gelijknamige Britse stripreeks. Het beertje werd bedacht door de Engelse Mary Tourtel en verscheen voor het eerst in de Daily Express van 8 november 1920. Dit waren nog geen moderne stripverhalen met tekstballonnetjes, maar zogenoemde tekststrips (ongekleurde plaatjes met daaronder de verklarende tekst). Het oorspronkelijke doel van de strips in de Daily Express was de verkoop te verhogen vanwege aanhoudende concurrentie van de Daily Mail en Daily Mirror.

In 1935 werd de strip gemaakt door Alfred Bestall, die eerder illustrator bij Punch en andere glossy tijdschriften was. Bestall bewees zijn succes in de kinderliteratuur en bleef verhalen van Bruintje Beer schrijven tot op 90-jarige leeftijd. Daarna namen andere schrijvers en tekenaars de pen over. De beroemde serie loopt tot op de dag van vandaag.

Personages en verhaallijn[bewerken]

Bruintje, gekleed in een rode trui, een gele sjaal en broek, is een jonge beer die bij zijn ouders woont. Ondanks zijn Nederlandse naam is Bruintje niet bruin, maar wit. Meestal krijgt hij aan het begin van een verhaal een opdracht van zijn moeder of hij bezoekt een vriend. Tijdens zo'n situatie gebeurt er iets wonderlijks. De verhalen zijn meestal sprookjesachtige avonturen, waarin duistere wouden, geheimzinnige kastelen, oriëntaalse streken, goochelaars, tovenaars, elfen, heksen, draken en andere wezens voorkomen. Veel van de verhaallijnen zijn gebaseerd op echte sprookjes en volksverhalen, zoals Repelsteeltje.

Bruintje heeft veel vrienden, zowel dieren als mensen: Beppo de aap, Big Krulstaart, kleine Net, Wim Das en Freddie Snuit. De meeste figuren zijn net als Bruintje zelf antropomorfe dieren, maar er komen ook gewone mensen voor.

In andere media[bewerken]

Tussen 1987 en 1990 verscheen een aantal Bruintje Beer-strips in herdruk en in kleur en met tekstballonnen in het weekblad Donald Duck.

Bruintje Beer kwam ook voor in de videoclip van Paul McCartney's single We All Stand Together uit 1985, die bestond uit een tekenfilm waarin Bruintje op avontuur gaat en een ritueel van een kikkerkoning gadeslaat. Hiervan bestaat ook een lange versie van 12 minuten, die Rupert and the Frog Song heette en oorspronkelijk in bioscopen vertoond werd samen met McCartney's film Give My Regards to Broad Street.