Bruine fluweelboleet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruine fluweelboleet
Bruine fluweelboleet
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Boletales (Boleten)
Familie:Boletaceae
Geslacht:Xerocomus
Soort
Xerocomus ferrugineus
(Schaeff.) Alessio (2015)
Bruine fluweelboleet
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bruine fluweelboleet (Xerocomus ferrugineus) is een paddenstoel uit de familie Boletaceae. Hij is een ectomycorrhizapartner van eiken, maar ook andere loof- en naaldbomen. Hij komt vooral voor op iets kalkhoudende klei of voedsel- en humusrijke leem- en zandgrond.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

Een boleet met bruine, groenbruine, olijf- of geelbruine hoed, soms met rossige tinten. Het heeft een diameter van 3 tot 10 cm. De vorm is halfrond bij jonge exemplaren, later gebogen, uiteindelijk vlak en iets verzonken in het midden. Het oppervlak is is stevig, droog en gelijkmatig gekleurd.

Poriën en buisjes

De poriën zijn hoekig en grof, citroen- tot chromaatgeel.

Steel

De steel heeft een lengte van is 3–10 cm en een dikte van 0,5–2,5 cm. De vorm is cilindrisch, vaak versmald naar de top, ook wel de voet gezwollen, of juist toegespitst, vuil geel, soms met bruinige vlokjes, vaak met een grof netwerk van onderling verbonden lengteribbels.

Het basaal mycelium is geel.

Vlees

Vlees wit tot crème, niet blauw verkleurend.

Sporenprint

De sporenprint is olijf tot olijfbruin.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn glad, spoelvormig, gelig in KOH. De sporenmaat is 10–13 × 3–4.5 µm en Q-avg > groter dan 2,5. Hymeniale cystidia zijn lageniform, dunwandig, glad, hyaliene in KOH en meten 35–50 × 5–7,5 µm. De pileipellis is een trichoderm. De hyfen zijn 5–7,5 µm breed en de eindcellen zijn cilindrisch met afgeronde toppen.

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De bruine fluweelboleet is lastig te onderscheiden van de fluweelboleet (Xerocomus subtomentosus) op hoedkleur, aangezien beide soorten daarin sterk variëren. Ook de al dan niet groene reactie met ammonia gaat niet (altijd) op. De beste onderscheidende kenmerken zijn de kleur van het vlees en het basaal mycelium, naast de lengte/breedte verhouding van de oren.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De bruine fluweelboleet komt alleen in Europa voor. Hij ontbreekt in Scandinavië, maar komt wel voor in IJsland. Hij komt in Nederland matig algemeen voor.