Brüggen (Leine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brüggen
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Brüggen
Brüggen (Nedersaksen)
Brüggen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Hildesheim
Samtgemeinde Leinebergland
Coördinaten 52° 3′ NB, 09° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12 km²
Inwoners
(1 nov. 2016[1])
875
(73 inw./km²)
Hoogte 94 m
Overig
Postcode 31028
Netnummer 05182
Kenteken HI (alternatief: ALF)
Gemeentenr. 03 2 54 009
Locatie van Brüggen in Hildesheim
Kaart van Brüggen
Foto's
Gezicht op Brüggen; op de achtergrond molen (l) en kasteel (r)
Gezicht op Brüggen; op de achtergrond molen (l) en kasteel (r)
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Brüggen is een dorp en voormalige gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakte deel uit van de Samtgemeinde Gronau (Leine) in het Landkreis Hildesheim. Per 1 november 2016 is Brüggen toegevoegd aan de gemeente Gronau (Leine). Het dorp had op 1 november 2016 875 inwoners. Sedertdien is dit cijfer niet meer apart bijgehouden (alleen totalen van de gehele gemeente Gronau (Leine)).

Keizer Otto I de Grote heeft hier begin 937 in een palts of herenboerderij gelogeerd. Brüggen speelt een rol in de geschiedenis van stad en bisdom Utrecht: het document, waarin de Duitse keizer aan Balderik van Utrecht het muntrecht toekende, is door Otto te Brüggen opgesteld en ondertekend. Keizer Otto III schonk het koningsgoed te Brüggen in 997 aan het Sticht Essen. Daarna is er voortdurend een kasteel en na de verwoesting in de Dertigjarige Oorlog een edelmanshuis in het dorp geweest. Tegenwoordig staat het uit 1693 daterende Schloss Brüggen. De bekende Duitse tennisser baron Gottfried von Cramm behoorde in zijn jeugd tot de bewoners van dit kasteel. Kasteel en omliggend park zijn privé-bezit en niet voor publiek toegankelijk.

Ligging, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt ten westen van de heuvelrug Sieben Berge met op enkele kilometers afstand het uitzichtpunt Hohe Tafel (398 meter boven zeeniveau). Deze rug maakt deel uit van het Leinebergland, waar het goed wandelen en fietsen is. Brüggen ligt aan de rivier de Leine ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de hoofdplaats van de gemeente, Gronau (Leine). Tussen beide plaatsen in ligt buurdorp Rheden. Brüggen is door een brug over de Leine verbonden met de Bundesstraße 3. Gaat men vanuit Brüggen over de brug rechtsaf en rijdt men dan 4 km noordwaarts, dan bereikt men Banteln, ten noorden van het dorp. Vanaf Station Banteln kan men de stoptrein naar Hannover of Göttingen nemen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In het bekende sprookje van Sneeuwwitje komen de Zeven Dwergen voor, die wonen achter de Zeven Bergen. Dit zijn, volgens Duitse deskundigen op het gebied van folklore niet de Sieben Berge bij Brüggen. Het bekende sprookje uit de verzameling van de Gebroeders Grimm heeft hier niet zijn oorsprong.

Zie de categorie Brüggen (Leine) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.