Burgemeester Fockstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgemeester Fockstraat
Burgemeester Fockstraat vanaf brug 602 (september 2018)
Burgemeester Fockstraat vanaf brug 602 (september 2018)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West
Wijk Slotermeer
Begin Burgemeester van Tienhovengracht
Eind N200/Haarlemmerweg
Algemene informatie
Aangelegd in jaren vijftig/zestig
Genoemd naar Cornelis Fock
Naam sinds 1952

De Burgemeester Fockstraat is een straat in Slotermeer, Amsterdam Nieuw-West. De straat kreeg zijn naam op 9 juli 1952 en werd vernoemd naar Cornelis Fock (1828-1910), burgemeester van Amsterdam van 1866 tot 1868, daarna Commissaris des Konings voor Zuid-Holland.[1] In de wijk werden meerdere straten vernoemd naar Amsterdamse burgemeesters.

Ligging en geschiedenis[bewerken]

De Burgemeester Fockstraat begint in het zuiden op de zuidelijke kade van de Burgemeester Van Tienhovengracht, ze begint derhalve meteen met een brug. Daarna volgt voor een aantal meters het Gerbrandypark. Ze eindigt in het noorden een paar meter voor de Haarlemmerweg, met wie ze alleen een voet/fietsverbinding heeft. Plannen voor een busbrug ter verkorting van de route van de buslijnen naar Sloterdijk in aansluiting op de Radarweg zijn door verzet van de buurtbewoners nooit uitgevoerd. Wel verscheen in 2001 gedurende de renovatie werkzaamheden op de A10 een tijdelijke busdam. De straat kruist talloze straatjes, belangrijke kruispunten zijn die met de Burgemeester De Vlugtlaan en Burgemeester Vening Meineszlaan (de coördinaten zijn van deze kruising).

Gebouwen[bewerken]

De bebouwing bestaat grotendeels uit de jaren vijftig en zestig. De meeste woningen zijn portiekwoningen en laagbouwflats met hier en daar ook eengezinswoningen. In de jaren tachtig werd in het kader van stadsverdichting nog een aantal eengezinswoningen gebouwd.[2] Tussen al die woningen bevinden zich twee opmerkelijke gebouwen. Uit 1955/1956 dateert de Slootermeerschool (een basisschool, eerder Burgemeester Fockschool genoemd) op huisnummer 85; het is een gemeentelijk monument. Op de kruising van de Burgemeester Vening Meineszlaan staat de kerk De kandelaar van architect Geert Kliphuis, waarin sinds 1983 het Leger des Heils is gevestigd. De kerk staat met de achtergevel aan de Burgemeester Fockstraat.

Kunst[bewerken]

Van zuid naar noord vindt men:

Afbeeldingen[bewerken]