Buslijn 125 (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lijn 125
Totale lengte10 km
Geopend11 december 2011: Ressen - Nijmegen - Ressen
Gesloten9 december 2023
Huidige statusBuiten gebruik
MaterieelMAN Lion's City CNG
Busdienst doorHermes (Breng)
Lijn 125
uKBHFa P+R Nijmegen-Noord (Ressen)
uBHF(R)f Hunnerpark (Nijmegen)
uBHF(R)f Valkhof (Nijmegen)
uBHF(R)f Centrum Oost (Nijmegen)
uKBHFe P+R Nijmegen-Noord (Ressen)

Buslijn 125 van Hermes (Breng), ook wel bekend als de Waalsprinter,[1] was een buslijn in Nijmegen, tussen de wijk Ressen en het centrum.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De buslijn reed vanaf de P+R Nijmegen-Noord over de Waalbrug naar het Keizer Traianusplein, waarna de bus een rondje reed over het Kelfkensbos, de Hertogstraat en de St. Canisiussingel. Hierbij werden de haltes Hunnerpark, Valkhof en Centrum Oost aangedaan, waarna er weer terug werd gereden naar de P+R.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

De buslijn was een zogenaamde "shopbus" en reed alleen op zaterdagen en koopzondagen. Op deze dagen reed de bus tussen 10:00 en 18:00 uur 4x per uur (in de zomervakantie 2x per uur).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2011 werd de buslijn afgesplitst van buslijn 325, de voormalige Waalsprinter. Deze buslijn reed ook vanaf de P+R naar het centrum van Nijmegen, maar reed vervolgens vanaf het Hertogplein over de Prins Bernhardstraat en de Heyendaalseweg naar de campus van de Radboud Universiteit. Op donderdagavonden (koopavonden), zaterdagen en koopzondagen reed de bus ook, maar keerde deze om bij het Hertogplein, waarmee een vergelijkbare route werd gereden als de huidige Waalsprinter nu rijdt.

Op 3 januari 2021 werd deze lijn als gevolg van de coronapandemie tijdelijk opgeheven. Op 12 december 2021 keerde de buslijn weer terug. Per 10 december 2023 werd lijn 125 definitief opgeheven. Voortaan zou lijn 300 in het weekend meer ritten rijden tussen P+R Nijmegen Noord en station Nijmegen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze lijn was een parkeerkaartje van de P+R geldig als vervoersbewijs naar het centrum.[1] Deze parkeerkaartjes waren ook geldig op lijn 300. Door winkelpubliek met het openbaar vervoer te laten reizen werden de wegen rondom de binnenstad ontlast.