Buttplug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee soorten buttplugs
Een man demonstreert het gebruik van een buttplug

Een buttplug is een seksspeeltje om in de anus te plaatsen. Het lijkt een beetje op een dildo, maar doorgaans is de buttplug korter en heeft een tapse vorm.

Buttplugs worden zowel door homo's en lesbiennes als door hetero's gebruikt. De heersende theorie stelt dat het gebruik van buttplugs plezierig is voor mannen doordat een buttplug de prostaat stimuleert. Voor vrouwen bestaat een soortgelijke theorie, hoewel deze zuiver theoretisch is, namelijk dat een buttplug de dieper liggende delen van de vagina stimuleert.[1] Een tweede theorie is meer psychologisch van aard, het gebruik van anaal seksspeelgoed zou indruisen tegen een van de oudste taboes, en geeft daardoor mensen het gevoel iets ondeugends te doen als ze seks hebben.

Buttplugs worden in vele maten, kleuren en materiaalsoorten vervaardigd. Buttplugs hebben altijd een breed uiteinde. De anus gaat over in de darm, en door de bewegingen van de spieren van zowel de aars als de darm kan een slank voorwerp dat anaal gebruikt wordt naar binnen 'gezogen' worden (zie ook: rectal foreign object). Het brede uiteinde van een buttplug voorkomt dit. Er bestaan ook buttplugs die oppompbaar zijn, elektronische of een vibratorfunctie hebben.

Buttplugs waren voorheen vooral bedoeld om in te brengen en vervolgens niet te bewegen. Tegenwoordig zijn er kleine modellen buttplugs, vooral bedoeld voor anaal gebruik door vrouwen, die de hele dag kunnen worden ingehouden, zelfs bij werk of sporten.

De anus maakt van nature geen vocht aan, daarom is het belangrijk bij het gebruik van een buttplug een glijmiddel te gebruiken.[2] Een anaal glijmiddel heeft vaak een wat dikkere structuur. Gebruik de buttplug, na contact met de anus, niet in de vagina om infecties te voorkomen.

Trivia[bewerken]

Santa Claus, alias Kabouter Buttplug
  • De Rotterdamse gemeenteraad raakte in verlegenheid door de omstreden aankoop in 2001 van Paul McCarthy's beeld Santa Claus, dat ook bekend werd onder de naam "Kabouter Buttplug". Uiteindelijk is het beeld in 2008 op het Eendrachtsplein geplaatst.