Dildo (voorwerp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee dildo's

Een dildo is een langwerpig voorwerp met een gladde afwerking, meestal in de vorm van een menselijke penis. Dit kan worden gebruikt als seksspeeltje om tot seksuele bevrediging te komen door het in de vagina of anus in te brengen en heen en weer te bewegen. Het is ook een object voor seksueel fetisjisme. In tegenstelling tot de vibrator heeft een dildo geen trilmotor.

Geschiedenis

Dildo's worden al erg lang gebruikt. Over precieze aanduidingen over hoe ver de geschiedenis van de dildo teruggaat bestaat onduidelijkheid, maar er is bewijs dat ze al zeker 2000 jaar gebruikt worden. Een team van Duitse wetenschappers van de Universiteit Tübingen ontdekte in 2005 de fragmenten van een stenen fallus die vermoedelijk ongeveer 28.000 jaar oud is. Deze "'s werelds oudste dildo" genoemde fallus werd gevonden in de Hohle Fels Grotten, nabij Ulm. Ook op antiek Grieks keramiek zijn soms seksuele handelingen met dildo's uitgebeeld en ook bij opgegraven muurschilderingen in bv. Pompeï is dit thema te bewonderen.

Soorten en maten

In tegenstelling tot vibrators en buttplugs die ook goed voor soloseks kunnen worden gebruikt, wordt de dildo vaker gebruikt om de partner, en zichzelf, mee te stimuleren. Een dildo, bevestigd aan een tuigje om de heupen, geschikt om de partner vaginaal of anaal te penetreren is ook wel bekend onder de naam voorbinddildo waarbij de seksuele handeling pegging wordt genoemd.

Er zijn ook dildo's in de markt met twee uiteinden, die vooral gebruikt worden voor mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen voor gelijktijdige bevrediging. Dergelijke exemplaren kunnen echter ook door een vrouw alleen gebruikt worden om tegelijkertijd de anus en vagina mee te bevredigen. Dildo's zijn er in verschillende soorten en maten, variërend van zeer klein tot zeer groot.

Zie ook