Cairn (steengraf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over steengraven. Voor eveneens "cairn" genoemde stenen stapels als markeringen, zie steenmannetje
Cairn van Hérault, Frankrijk
Cairn van Uggarde rojr, Gotland
The Druid's Circle op de Isle of Man, de overblijfselen van een kerbed cairn uit de bronstijd met grote witte stenen van kwarts rondom de cairn

Een cairn (Engels: chambered cairn) is een megalithisch monument bestaande uit een stenen heuvel die één of meerdere grafkamers uit de Jonge steentijd afdekt. Het gaat vaak om een ronde heuvel, maar er komen ook complexe vormen voor.

Het woord komt uit het Schots-Gaelisch (càrn). Een cairn wordt ook wel een steengraf genoemd.

Cairns komen voornamelijk in Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland voor. Net als kistvaens en dolmens bevat een cairn regelmatig menselijke resten.

Verschillende types[bewerken | brontekst bewerken]

  • Clava cairn; een rond stenen graf. Ze worden onderscheiden in twee types; ganggraven en ringgraven.
  • Court cairn; ook wel horned cairn of Clyde-Carlingford tomb genoemd. Het is een variant van de chambered cairn en wordt vooral gevonden in West- en Noord-Ierland en in het zuidwesten van Schotland. Ze werden zo'n 4000-3500 v.Chr. gebouwd, maar veel court cairns bleven in gebruik tot in de late bronstijd, ca. 2200 v.Chr.
  • Kerbed cairn; een cairn met een prominente rij van stenen eromheen.

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

In Frankrijk wordt een cairn ook wel galgal genoemd. Er zijn verschillende vormen. De plaatsnaam Carnac, waar zo'n 3000 menhirs staan, komt van het Bretonse woord carn. Ook wordt de term tumulus gebruikt, voornamelijk voor heuvels gemaakt van aarde die verschillende soorten megalithische monumenten afdekken.

Zie de categorie Chamber cairns van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.