Caleb Deschanel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caleb Deschanel
Caleb Deschanel
Volledige naam Joseph Caleb Deschanel
Geboren 21 september 1944
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1969 – heden
Beroep Cameraman (director of photography)
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Televisie

Joseph Caleb Deschanel (Philadelphia, 21 september 1944) is een Amerikaanse cameraman (director of photography) en regisseur. Hij is de vader van actrices Zooey en Emily Deschanel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Deschanel werd in 1944 geboren in Philadelphia (Pennsylvania). Zijn moeder, Ann Orr, was een Amerikaanse. Zijn vader, Paul Jules Deschanel, was een Fransman afkomstig uit Oullins. Hij werd opgevoed als quaker, wat het geloof van zijn moeder was.

Van 1962 tot 1966 studeerde hij aan de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore. Daar leerde hij de latere sounddesigner Walter Murch kennen. In navolging van Murch sloot hij zich nadien aan bij de filmschool van de University of Southern California, waar hij in 1968 afstudeerde. Aan de filmschool maakte hij deel uit van The Dirty Dozen, een groep jonge, talentvolle filmmakers die in de belangstelling stonden van Hollywood. Ook Murch, George Lucas en John Milius maakten deel uit van die groep.

Vanaf de jaren 1970 werkte Deschanel als cameraman (director of photography) mee aan verscheidene filmproducties, waaronder The Black Stallion (1979), The Right Stuff (1983), Message in a Bottle (1999), The Passion of the Christ (2004) en Jack Reacher (2012). Hij werd voor zijn werk zes keer genomineerd voor een Oscar.

Daarnaast is Deschanel ook actief als regisseur. Hij regisseerde afleveringen van onder meer Twin Peaks en Law & Order: Trial by Jury.

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Categorie Film Uitslag
Academy Award Beste camerawerk The Right Stuff (1983) Genomineerd
The Natural (1984) Genomineerd
Fly Away Home (1996) Genomineerd
The Patriot (2000) Genomineerd
The Passion of the Christ (2004) Genomineerd
Werk ohne Autor (2018) Genomineerd
BAFTA Beste camerawerk The Black Stallion (1979) Genomineerd

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]