Californische salamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Californische salamander
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2004)
Californische salamander (Taricha torosa)
Californische salamander (Taricha torosa)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Salamandridae (Echte salamanders)
Onderfamilie:Pleurodelinae
Geslacht:Taricha (Westamerikaanse watersalamanders)
Soort
Taricha torosa
Rathke, 1833
Afbeeldingen Californische salamander op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Californische salamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Californische salamander[2] (Taricha torosa) is een salamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Martin Heinrich Rathke in 1833. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Triton torosa gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze salamander heeft een slank, langgerekt lichaam met een ruwe, wrattige huid. Deze is op de rugzijde bruin of steenrood en van onderen oranje. De lichaamslengte bedraagt 12,5 tot 20 cm. Er zijn verschillende kleurvariaties, die samenhangen met een bepaald deel van het verspreidingsgebied.

Leefwijze[bewerken]

Deze in hoofdzaak terrestrische soort beweegt zich voort door middel van golvende bewegingen van zijn lichaam. Overdag schuilt hij tussen vochtige vegetatie of boomwortels, ‘s nachts komt hij tevoorschijn om naar wormen, spinnen en andere ongewervelde dieren te zoeken. Ze worden beschermd door een toxische uitscheiding, die zowel de huid als het vlees giftig maakt.

Voortplanting[bewerken]

In de paartijd migreren ze massaal naar plassen en beekjes. De mannetjes krijgen dan een gladde, slijmerige huid, zwarte kussentjes op de tenen en een verdikte cloaca. Een legsel bestaat meestal uit 4 tot 21 eieren, die worden afgezet onder stenen, daartoe opgewekt door regenval. De eieren komen in het voorjaar uit; de larven hebben geen stadium in het water.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze soort komt endemisch voor in delen van het westen van de Verenigde Staten, meer specifiek in de staat Californië.[4] De habitat bestaat uit sequoiabossen, grasland, bergen en heuvels.