Camel Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Camel Island
Eiland van Vlag van Canada Canada
Camel Island (Newfoundland)
Camel Island
Kaart van Newfoundland met aanduiding van Camel Island
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Locatie Saint Lawrencebaai
Coördinaten 51° 32′ NB, 55° 27′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1,15 km²
Inwoners
(2021)
ca. 70
Lengte 2,0 km
Breedte 1,1 km
Hoogste punt 70 m

Camel Island (letterlijk "Kameleneiland") is een eiland van 1,15 km² dat deel uitmaakt van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Het eiland van ligt vlak voor de kust van het meest noordelijke gedeelte van Newfoundland en maakt deel uit van de gemeente St. Lunaire-Griquet.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuidelijke gedeelte van het eiland is minder dan 500 meter breed, terwijl het noordelijke gedeelte meer dan een kilometer breed is. In het zuiden wordt het door een uiterst smalle zeestraat (Dark Tickle) van het "vasteland" van Newfoundland gescheiden.[1] De tickle is op zijn smalste punt slechts 15 meter breed en is op dat punt overbrugd.

De westzijde van het eiland wordt door Southwest Bay van Newfoundland gescheiden, een baai die vrijwel nergens meer dan 200 meter breed is. In het noorden ligt Camel Island zo'n 500 meter verwijderd van het vasteland.

Griquet[bewerken | brontekst bewerken]

De westkust van het zuidelijke gedeelte van Camel Island is bewoond door een 70-tal mensen. Het gaat om de belangrijkste bewoningskern van het dorp Griquet, dat deel uitmaakt van de gemeente St. Lunaire-Griquet. Onder meer de kerk van Griquet staat op Camel Island.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]