Naar inhoud springen

Cappellen FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Romaine (overleg | bijdragen) op 13 okt 2011 om 01:24. (Sjabloonfout eruit, geeft foutmelding)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cappellen
Naam Royal Cappellen
Football Club
Website Officiële website
Thuis
Uit
Geldig voor 2011/12
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

R. Cappellen FC is een Belgische voetbalclub uit het Antwerpse Kapellen. Cappellen is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 43 en heeft geel en rood als clubkleuren. Cappellen heeft een lange geschiedenis in de hogere nationale reeksen. Op het eind van de jaren zestig verdween de club lange tijd in de provinciale reeksen, maar slaagde er bij het begin van de jaren 90 weer op te klimmen in het nationale voetbal tot in tweede nationale. Momenteel komt de ploeg uit in Vierde klasse.

Geschiedenis

De club Cappellen Football Club werd opgericht in 1906 door enkele jongeren die niet bij het toenmalige Victoria FC uit de gemeente konden spelen. Enige tijd later sloot men aan bij de Belgische voetbalbond. Cappellen speelde de eerste jaren in de regionale afdelingen. Toen bij competitie-uitbreidingen in 1926 een nationale derde klasse werd gecreëerd als Bevorderingsniveau, kon Cappellen voor het eerst in die Bevordering in de nationale reeksen aantreden.

Cappellen kon er zich handhaven en eindigde de komende jaren regelmatig vooraan in de rangschikking. Dankzij reekswinst in 1932 promoveerde men voor het eerst naar de Eerste Afdeling, toen de Tweede Klasse. Ook daar kon men zich handhaven. In 1935/36 eindigde men vierde, maar slechts op twee puntjes van reekskampioen FC Turnhout, en zo mist Cappellen nipt een promotie naar de hoogste afdeling. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog eindigde de ploeg laatste en zakte terug naar Bevordering.

Na de oorlog kon men in 1946 nog een seizoen terug opklimmen naar Tweede Klasse, maar men viel direct terug naar Bevordering. In 1952 werden competitiehervormingen in het Belgisch voetbal doorgevoerd, waarbij het aantal clubs in de hogere reeksen ingekrompen werd en in de plaats een nieuwe Vierde Klasse als bevorderingsniveau werd ingevoerd. Cappellen bleef in Bevordering spelen, maar dit was nu wel in Vierde in plaats van Derde Klasse. Cappellen slaagde er niet in terug op te klimmen en in 1958 zakte men uiteindelijk naar Eerste Provinciale, weg uit het nationale voetbal. In 1961 kon men even terugkeren, maar in 1967 viel de ploeg weer terug. In 1970 keer de club terug in Bevordering, maar in 1973 volgde opnieuw de degradatie. Ook in 1976 keerde men nog even terug in Bevordering, maar na een jaar zakte men weer. Ditmaal zou het verblijf in de provinciale reeksen langer duren en zou men dieper wegzakken. In het begin van de jaren 80 was men immers weggezakt tot in Tweede Provinciale.

Pas in 1989 kon men dankzij de titel in Eerste Provinciale weer opklimmen uit de provinciale reeksen en terugkeren naar de nationale Vierde Klasse. Cappellen bleef goed presteren en twee jaar later, in 1991, won de ploeg ook daar zijn reeks en klom verder op naar Derde Klasse. Cappellen bleef het ook daar goed doen maar strandde drie jaar op een tweede plaats. Eerst na Beerschot VAC, daarna na KVC Westerlo en in 1994 na Patro Eisden. Dat laatste jaar werden eindrondes ingevoerd en kon Cappellen alsnog strijden voor promotie. Na winst in de eindronde tegen KFC Herentals en VV Hoogstraten verloor men echter in de finale met 0-1 van KVV Overpelt Fabriek en greep zo naast promotie. Dit was echter uitstel, want een jaar later won men uiteindelijk zijn reeks en kon zo rechtstreeks promoveren. De club speelde zo na een halve eeuw opnieuw in de Tweede Klasse. Het verblijf duurde er vijf seizoenen. Sinds 2000 speelde de ploeg weer in Derde Klasse met wisselende resultaten, tot de degradatie naar Vierde Klasse volgde in 2011.

Erelijst

Belgische derde klasse

winnaar (3): 1932/33, 1945/46, 1994/95
tweede (5): 1991/92, 1992/93, 1993/94, 2004/05, 2005/06

Belgische vierde klasse

winnaar (1): 1990/91

Selectie 2011-2012

Nummer Naam Nationaliteit Positie
1 Bernd Brughmans Vlag van België BEL Doelman
2 Jens Verboven Vlag van België BEL Verdediger
3 Senne Verheyden Vlag van België BEL Verdediger
4 Gijs Van Landeghem Vlag van België BEL Middenvelder
5 Hamza Rizki Vlag van Marokko MAR Verdediger
6 Maxim Van Hoydonk Vlag van België BEL Aanvaller
7 Claudio Gbama Wende Vlag van België BEL Middenvelder
8 Thomas Brouckaert Vlag van België BEL Verdediger
9 Murat Oçak Vlag van België BEL Middenvelder
10 Michel Nkuman Vlag van Angola ANG Aanvaller
11 Thierry Nana Diela Vlag van Kameroen CMR Middenvelder
12 Sil Boeykens Vlag van België BEL Middenvelder
13 Leo Pedro Uzoma Vlag van België BEL Aanvaller
14 Jasper Vermeerbergen Vlag van België BEL Middenvelder
15 Ben Van Gorp Vlag van België BEL Verdediger
16 Yens Peeters Vlag van België BEL Aanvaller
17 Christof Van Bouwel Vlag van België BEL Aanvaller
18 Cephas Chimedza Vlag van Zimbabwe ZIM Middenvelder
19 Alan Grozdanic Vlag van België BEL Aanvaller
20 Andreas Smits Vlag van België BEL Doelman
20 Predrag Ristovic Vlag van Servië SRB Doelman
21 Ben Algoet Vlag van België BEL Doelman
22 Bryan Van Den Bogaert Vlag van België BEL Verdediger
23 Christophe Teeuwen Vlag van België BEL Middenvelder
26 Bart De Corte Vlag van België BEL Verdediger
27 Darko Pivaljevic Vlag van Servië SRB Aanvaller
30 Bart Van Zundert Vlag van België BEL Verdediger

Technische staf

Functie Naam Nationaliteit
Hoofdtrainer Steven Van Giel Vlag van België BEL
Assistent-trainer Werner Geens Vlag van België BEL
Keeperstrainer Werner Heylen Vlag van België BEL
Beloftentrainer Patrick Lockefeer Vlag van België BEL
Afgevaardigde Maurizio Scappini Vlag van België BELVlag van Italië ITA
Clubarts Francis Van Glabbeek Vlag van België BEL

Externe links

Sjabloon:Navigatie voetbal België Vierde klasse