Carl Menger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carl Menger

Carl Menger (Nowy Sącz, 23 februari 1840Wenen, 26 februari 1921) was de grondlegger van de Oostenrijkse School binnen de economie. Hij is de vader van de invloedrijke wiskundige Karl Menger.

Untersuchungen über das Methode der socialwissenschaften und der politischen Ökonomie insbesondere, 1933

Menger werd geboren in Nieuw Sandez in het Oostenrijks Galicië. Hij studeerde achtereenvolgens aan de Universiteit van Praag en Universiteit van Wenen, en behaalde een doctoraat in de jurisprudentie aan de Jagiellonische Universiteit te Krakau. Zijn boek Grundsätze der Volkswirtschaftslehre werd in 1871 gepubliceerd. In 1876 begon hij Rudolf van Oostenrijk privé-lessen te geven.

De publicatie van Mengers Untersuchungen in 1883 veroorzaakte de Methodenstreit met de Duitse Historische Schule.

Belangrijkste Opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

In het middelpunt van zijn opvatting staat de these, dat de waarde van een goed door de subjectieve waardeinschatting van de laatste eenheid ("Grenzeinheit") wordt bepaald:

Er "(...) is vervolgens niets dat de goederen aankleeft, geen eigenschap ervan, net zo min ook een zelfstandig, op zich bestaand ding. Het is een oordeel, die de economische mens velt over de betekenis van de hem ter vervoeging staande goederen voor de instandhouding van zijn leven en welvaart vallen, en vervolgens is er buiten zijn bewustzijn niets voorhanden."

– (Grundsätze, Bladzijde 86) [1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ontleend aan Duitstalige Wikipedia, artikel over Carl Menger, vertaling Zevensprongen