Cemal Çardavli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cemal Çardavli (Emirdağ, Turkije, 15 maart 1966) was een Belgisch volksvertegenwoordiger.

Levensloop[bewerken]

Zijn Turkse vader was in 1969 uitgeweken naar Frankrijk en was in 1972 naar België verhuisd. Cemal kwam met zijn moeder naar België in 1975.

Hij keerde naar Turkije terug en volgde er een opleiding tot imam aan de Eskişehir İmam Hatip school. Hij kwam naar België terug en vestigde zich opnieuw in Gent, waar hij vanaf 1988 leraar islamitische godsdienst, cultuur en geschiedenis werd, bezoldigd door de officiële Turkish Diyanet. Hij werd ook imam en voorzitter van het Turks Cultureel Centrum in Gent. Hij studeerde verder nog opvoedkunde aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij werd verkozen tot lid van de Belgische Moslim Assemblee in december 1998 en werd in 1999 lid van de Executieve.

Van 15 juli 2003 tot 15 september 2004 volgde hij Freya Van den Bossche op als sp.a-volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Gent. Van 15 september 2004 tot 2 mei 2007 was hij volksvertegenwoordiger in vervanging van de ontslagnemende Daan Schalk. Tijdens zijn parlementair mandaat volbracht hij een (verkorte) legerdienst in Turkije, hetgeen deining verwekte en discussie over de tegenstrijdigheid in loyaliteiten.

In 2007 was hij kandidaat op de sp.a-senaatslijst, maar werd niet verkozen. Hij geraakte in onmin met de socialistische partij nadat hem in 2010 geen verkiesbare plaats op de lijst was aangeboden. Hij was in mei 2010 kandidaat op de Lijst Dedecker. Hij werd niet verkozen.

In 2011, gebruik makende van zijn dubbele nationaliteit, was hij kandidaat voor de wetgevende verkiezingen in Turkije, op een lijst van de AKP. Hij werd niet verkozen.

Externe links[bewerken]