Lode Vereeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lode Vereeck
Lode Vereeck.jpg
Volledige naam Lode Vereeck
Geboren Deurne, 23 januari 1965
Kieskring Flag of Limburg (Belgium).svg Limburg
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij 2009-2014 LDD
2014-heden Open Vld
Functies
1987-1992 Assistent Macro-economie UA
1992-1994 Docent Rechtseconomie UM
1994-2019 Hoofddocent Economie UHasselt
2001-2004 Bestuurder tUL
2009-2014 Vlaams Parlementslid
2009-2014 Fractievoorzitter Vlaams Parlement[1]
2014-2019 Gecoöpteerd senator
2013-heden Gemeenteraadslid Diepenbeek
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Lode Vereeck (Deurne, 23 januari 1965) is een Belgisch econoom en politicus voor LDD en Open Vld.

Levensloop[bewerken]

Vereeck studeerde toegepaste economische wetenschappen (internationale economische en diplomatieke relaties) aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 1987 afstudeerde op een thesis over de arbeidsfilosofie van Hannah Arendt, dat hij samen schreef met zijn latere echtgenote. Daarna ging hij economie en overheidsgedrag aan de Universiteit Maastricht studeren, waar hij in 1993 een doctoraat economie behaalde met een thesis over de wetenschapseconomie.

Lode Vereeck werkte van 1987 tot 1992 aan de Universiteit Antwerpen, en daarna tot 2004 aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. In 1994 werd Lode Vereeck benoemd als docent Economie aan de Faculteit TEW van het Limburgs Universitair Centrum, waar hij onder meer macro-economie en micro-economie doceerde. Van 1998 tot 2009 was hij gasthoogleraar rechtseconomie aan de Faculteit Rechten van de Universidad Torcuato di Tella in Buenos Aires.

Na een periode in het beleid keerde Lode Vereeck in 2004 terug naar de Universiteit Hasselt, waar hij zich toelegde op mobiliteitsvraagstukken. Zijn aandacht ging vooral naar de efficiënte inzet van overheidsgelden voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Hij publiceerde hierover in wetenschappelijke toptijdschriften zoals Accident Analysis and Prevention. De laatste jaren ging zijn aandacht uit naar efficiënte regelgeving. Sinds juni 2009 is hij deeltijds verbonden aan de Universiteit Hasselt, waar hij onder andere macro-economie en publieke financiën doceert. Zijn onderzoek is gericht op beleidsevaluatie, zoals bijvoorbeeld de kosteneffectiviteit van innovatieve medische therapieën. Hierover publiceert hij in onder andere Nanomedicine.

Vereeck is getrouwd en vader van een dochter.

Politieke loopbaan[bewerken]

Van 1999 tot 2000 werkte Lode Vereeck als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid bij minister Jaak Gabriëls, waar hij verantwoordelijk was voor de sociale zekerheid van zelfstandigen en de administratieve vereenvoudiging. In die periode werd de drastische verkorting van de startersprocedures uitgewerkt.

Van 2001 tot 2004 was hij door de Vlaamse regering aangesteld als bestuurder van de transnationale Universiteit Limburg (tUL), een uniek grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de Universiteit Hasselt en de Universiteit Maastricht.

Eind 2008 besliste Lode Vereeck om in de actieve politiek te stappen. Bij de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd hij verkozen in de kieskring Limburg. Hij zetelde er onder andere in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting. Van midden juli 2009 tot begin februari 2014 zat hij in het Vlaams Parlement de LDD-fractie voor.

Na de federale verkiezingen van 2010 werd Lode Vereeck door het partijbestuur van LDD aangeduid als dagelijks bestuurder van de partij, met als taak de werking, het programma en de naam van de partij te vernieuwen. Dedecker bleef echter statutair voorzitter.[2] In januari 2011 was zijn opdracht afgerond en gaf hij zijn mandaat terug aan de partij.

Begin februari 2014 keerde Lode Vereeck terug naar Open Vld, waar hij bij de Kamerverkiezingen in 2014 op de eerste plaats bij de opvolgers stond op de Limburgse lijst. Zijn overstap kwam er nadat LDD besloot om enkel in West-Vlaanderen een lijst voor de verkiezingen in te dienen.[3]. In maart 2014 werd Lode Vereeck door de kranten De Standaard, De Morgen en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot "beste parlementslid" in het Vlaams Parlement vanwege zijn "sterke dossiers, verbale kracht en humor". Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot mei 2014. Na de verkiezingen van 25 mei 2014 werd hij door Open Vld gecoöpteerd in de Belgische Senaat, een functie die hij uitoefende tot in mei 2019.

In de Limburgse gemeente Diepenbeek was hij lijstduwer van de lokale partij DAAD ("De Andere Aanpak in Diepenbeek") voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, waarbij hij verkozen werd in de gemeenteraad. Na zijn terugkeer naar de nationale Open Vld in februari 2014 trad hij toe tot de liberale fractie in de gemeenteraad.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek. Enkele dagen voor de verkiezing kwam Vereeck in de media nadat het parket van Limburg een onderzoek was gestart naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Vereeck beweerde niet te weten waarover het ging en zag er een politiek manoeuvre in.[4] Hij werd bij de verkiezing verkozen en zijn partij stapte in de nieuwe coalitie. Als lijsttrekker had hij zicht op een schepenambt, maar dat zagen enkele vrouwen uit de CD&V niet zitten, vanwege het voornoemde onderzoek. Er werd afgesproken dat Vereeck na drie jaar in het schepencollege komt en dat tot die tijd iemand van CD&V het schepenambt bezet.[5]

In 2019 seponeerde het parket het onderzoek wegens te weinig concrete aanwijzingen voor strafbare feiten. De rector van de UHasselt besloot echter toch over te gaan tot een onderzoek bij de tuchtcommissie vanwege "voldoende aanwijzingen van ongepaste relaties met studentes", aldus rector Luc De Schepper. Enkele dagen later werd Vereeck geweerd van de Open Vld-lijsten voor de regionale en nationale verkiezingen in 2019. Volgens Vereeck acht de partij het niet mogelijk dat de campagne sereen zou verlopen na de uitspraken van de Hasseltse rector.[6]

In september 2019 besliste de UHasselt om Vereeck te ontslaan na het tuchtonderzoek. Volgens de tuchtcommissie was er “duidelijk sprake is van ongepast gedrag dat een ernstige inbreuk vormt op de deontologie en de waardigheid van het ambt van professor”. De advocaat van Vereeck liet weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing.[7]

Deelname politieke verkiezingen[bewerken]

Externe link[bewerken]