Jean-Marie Dedecker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jean-Marie Dedecker
Jean marie dedecker 675.jpg
Volledige naam Jean-Marie Louis Dedecker
Geboren Nieuwpoort, 13 juni 1952
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Partijvoorzitter LDD
Partij 1999 - 2006 VLD
2006 N-VA
2007 - heden LDD
Functies
1981 - 2000 Bondscoach BJF
1996 - 2000 Bestuurder BOIC
1999 - 2004 Senator
2001 - 2012 Gemeenteraadslid Oostende
2004- 2007 Vlaams Parlementslid[1]
2004 - 2007 Gemeenschapssenator[2]
2005 - 2006 Lid van de Parlementaire Assemblee
van de OVSE
2007 - 2010 Partijvoorzitter LDD
2007 - 2014 Volksvertegenwoordiger[3]
2007 - 2010 Fractievoorzitter Kamer van
Volksvertegenwoordigers[4]
2011 - heden Partijvoorzitter LDD
2013 - heden Gemeenteraadslid Middelkerke
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Sport

Jean-Marie Louis Dedecker[5] (Nieuwpoort, 13 juni 1952) is een Belgisch politicus uit Middelkerke. Van 1999 tot 2006 was hij lid van de VLD. Nadat hij uit die partij werd gezet klopte hij vergeefs aan bij de N-VA. Begin 2007 richtte hij Lijst Dedecker op, waarvan hij op enkele jaren na steeds het voorzitterschap heeft behouden.

Biografie[bewerken]

Sportcarrière[bewerken]

Als judoka behaalde hij onder meer zilver op het "Open kampioenschap Canada" te Quebec in 1981. Hij is gewezen bondscoach van de Belgische judobond (1981-2000). Onder zijn leiding haalde het Belgische team goeie resultaten met judoka's als Ulla Werbrouck, de broers Johan en Philip Laats, Harry Van Barneveld, Gella Vandecaveye, Heidi Rakels, Inge Clement en Marie-Isabelle Lomba. Samen behaalden deze meer dan 130 medailles, waaronder vier olympische (behaald in Atlanta). Dedecker was daarnaast actief als verzekeringsmakelaar en bestuurder van vennootschappen.

Politieke carrière[bewerken]

VLD[bewerken]

Hij stapte in 1999 in de politiek en werd als wit konijn van de VLD binnengehaald. Hij was onder meer Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring West-Vlaanderen (van juni 2004 tot juni 2007) en gemeenteraadslid van Oostende (sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2000). Hij zetelde als senator van 1999 tot 2004 (verkozen met 52.492 voorkeurstemmen, als enige kandidaat die met de eigen voorkeurstemmen de lijstvolgorde kon doorbreken) en werd tussen juli 2004 en juni 2007 door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator.

In januari 2002 veroorzaakte hij ophef door een journalist van VTM binnen te smokkelen in de cel van Marc Dutroux. De heisa die hierop volgde kostte hem bijna het lidmaatschap van de partij, maar hij kwam er uiteindelijk vanaf met een schorsing van drie maanden.

Eind 2004 stelde hij zich, net als Bart Somers en Patricia De Waele, kandidaat voor het voorzitterschap van de VLD. Hij werd daarbij tweede in de kiesstrijd met 38,32 % van de geldig uitgebrachte stemmen.

Dedecker was ook betrokken bij de stichting van afdelingen van de denktank Nova Civitas in West-Vlaanderen. Begin 2006 verscheen zijn boek Rechts voor de raap. In september 2006 beweerde Dedecker de namen van vier Belgische wielrenners te kennen die betaald hadden om zich te laten doperen.

Op 11 oktober 2006 raakte bekend dat hij uit de VLD gezet zou worden. Hugo Coveliers vroeg hem daarna om VLOTT, opgericht door Coveliers nadat die eveneens uit de VLD was gezet, in West-Vlaanderen op te bouwen.

Cassandra en N-VA[bewerken]

In plaats daarvan richtte Dedecker op 17 november 2006 de vzw Cassandra op, een rechts-liberale denktank.[6] Twaalf dagen later raakte bekend dat hij voor het lidmaatschap van de N-VA koos.[7] Zijn komst naar de N-VA betekende meteen het einde van het kartel dat de partij had met de CD&V. Deze partij kon zich niet verzoenen met de standpunten en de communicatiestijl van Dedecker. Zowel het ACW, bij monde van voorzitter Jan Renders, als de conservatieve vleugel binnen CD&V uitten fundamentele ideologische bezwaren tegen het lidmaatschap van Dedecker bij de kartelpartner. Op 9 december 2006 besliste de partijraad van de N-VA echter, na een patstelling van 10 tegen 10 bij de stemming van het partijbestuur, niet als onafhankelijke partij met Dedecker naar de verkiezingen te gaan en het kartel met CD&V te herstellen. De beslissing werd genomen met een meerderheid van 62 van de 103 stemmen, met 10 onthoudingen. Dedecker stapte daarop ontgoocheld uit de N-VA.[8] In 2010 ging de denktank Cassandra op in Libera![9]

Dedecker wilde zich nadien bezinnen omtrent zijn politieke toekomst. Op 13 december 2006 stuurde Hugo Coveliers een open brief aan Dedecker, om zijn medeleven uit te drukken omtrent zijn mislukte toenaderingspoging richting N-VA.

Ondertussen maakte hij bekend als gemeenteraadslid van Oostende bij de verkiezing van de leden van de OCMW-raad op 2 januari 2007 zijn acht stemmen te geven aan kandidaten van het Vlaams Belang: "Ik had een akkoord met Groen!, maar rekenkundig blijkt nu dat zij mijn stemmen niet nodig zullen hebben. Ik heb daarom beslist mijn stemmen te geven aan de oppositie, en dan blijft enkel het Vlaams Belang over. Ik zal ook zelf geen kandidaat voordragen."

LDD[bewerken]

Op 3 januari 2007 maakte Dedecker bekend een nieuwe politieke partij te zullen oprichten.[10] Op 4 januari 2007 lichtte Dedecker zijn plannen toe door te stellen het Vlaamse partijpolitieke equivalent te willen zijn van Geert Wilders en Pim Fortuyn. Hij noemde zijn project een gezond rechtse politieke formatie.[11]

Op 6 januari vond er een voorbereidende vergadering plaats in Oostende met enkele sympathisanten, onder wie prof. dr. Boudewijn Bouckaert (ex-VLD), oud-burgemeester van Ledegem Paul Vanhie, Walter Govaert, oud-schepen van Keerbergen John Lambrechts (ook ex-VLD) en Saïd Bouharrak, een consultant van Belgisch-Marokkaanse afkomst.

Op 13 januari kocht Dedecker een steunkaart van VLOTT op de nieuwjaarsreceptie van de partij. De Oostendse liberaal benadrukte echter dat het enkel ging om steun voor de partij van zijn geestesgenoot, Hugo Coveliers. Op 16 januari lekte uit dat de nieuwe partij de naam Lijst Dedecker zou dragen.[12]

Dedecker stelde zijn nieuwe partij officieel voor op 19 januari 2007 in het Huis van de Parlementsleden in Brussel. Bij de verkiezingen van 10 juni 2007 verraste hij vriend en vijand met het binnenhalen van veel stemmen en in één klap als een pas opgerichte partij meteen vijf kamerzetels en een senaatszetel te behalen. Dedecker zelf werd verkozen in de Kamer, waardoor hij ontslag moest nemen in het Vlaams Parlement en zodoende ook als gemeenschapssenator. Begin juli werd hij als Vlaams volksvertegenwoordiger opgevolgd door Patrick De Klerck.

In april 2009 wekte Dedecker opschudding in het politieke milieu toen bleek dat hij een privédetective had ingehuurd om minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht te controleren op vermeende onregelmatigheden bij vastgoedtransacties.[13] CD&V-voorzitster Marianne Thyssen sprak van "Een onverantwoorde methode die niet thuishoort in onze politieke cultuur".[14] De Gucht zelf sprak van "fascistische praktijken".[15] Dedecker repliceerde daarop met: 'Het is mijn plicht als parlementair om de uitvoerende macht te controleren', en dat hij in de toekomst gelijkaardige initiatieven zou nemen. Hij gaf ook nog mee dat beëdigde personen uit de gerechtelijke wereld verklaard hebben dat minister De Gucht en mensen uit zijn zakelijke entourage betrokken waren bij de onderhandelingen over de huurcontracten van een zestal gerechtsgebouwen in België in het kader van een sale-and-lease-back-operatie ervan via de bvba Redeba Invest.[16] In september 2015 bevond de correctionele rechtbank van Hasselt Dedecker schuldig aan schriftvervalsing. Een mondelinge overeenkomst tussen de detective en Dedecker van 22 november 2008 werd pas in mei 2009 geformaliseerd door de handtekening van Dedecker op datum van 22 november 2008.[17]

In oktober 2009 publiceerde hij het boek Hoofddoek of blinddoek waarin hij de migratie en de opmars van de islam in Europa bekritiseerde. In mei 2010 volgde het boek De aarde warmt op en de geesten verhitten waarin hij van leer trok tegen het op hol geslagen ecologisme als een nieuwe vorm van religie.

Eind mei 2010 zorgde hij weer voor commotie toen hij tijdens een verkiezingsdebat van de Vlaamse Volksbeweging te Brugge op de debatteurs van de andere aanwezige partijen, kennelijk dronken, begon te schelden en te tieren, waardoor het debat vervroegd moest worden stilgelegd.[18]

Kort daarop verklaarde hij dat als het verkiezingsresultaat bij de verkiezingen dat jaar zwaar zou tegenvallen, hij terugtrad uit de politiek.[19] Na een teleurstellend verkiezingsresultaat - zijn partij behaalde één zetel in de Kamer, namelijk voor Dedecker zelf - bood hij inderdaad zijn ontslag aan en werd hij als partijvoorzitter opgevolgd door Lode Vereeck. Tevens werd een naamsverandering van de partij aangekondigd mits behoud van het acroniem LDD. De nieuwe naam werd voorgesteld op een nieuwjaarsreceptie op 22 januari 2011: Libertair, Direct, Democratisch. Daarbij werd ook meegedeeld dat Jean-Marie Dedecker toch opnieuw voorzitter van zijn partij werd.

In 2012 verhuisde Dedecker naar Middelkerke, waar hij later dat jaar opkwam bij de gemeenteraadsverkiezingen.[20] Dedeckers partij werd er met 25% tweede, na Open Vld. Met 2331 voorkeurstemmen werd Dedecker de populairste politicus in de gemeente.

Voor de verkiezingen in 2014 diende LDD alleen een lijst in in West-Vlaanderen voor de Kamer. Dedecker was lijsttrekker, maar zijn partij haalde de kiesdrempel niet en Dedecker werd dus niet herkozen.

Trivia[bewerken]

  • In 2004 nam Dedecker deel aan het tweede seizoen van de Slimste Mens ter Wereld. Na vier deelnames moest hij de quiz verlaten. In 2017 nam hij opnieuw deel, maar moest de quiz al na één aflevering verlaten.
  • In 2015 ontving hij de Prijs voor de Vrijheid van de denktank Libera!.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Partijvoorzitter van LDD
2007 - 2010
Opvolger:
Lode Vereeck
Voorganger:
Lode Vereeck
Partijvoorzitter van LDD
2011 - heden