Hugo Coveliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hugo F.V. Coveliers[1] (Schelle, 21 februari 1947) is een Belgisch politicus en advocaat.

Politieke carrière[bewerken]

Hij begon zijn politieke carrière bij de Volksunie en werd verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers van 1985 tot 1995 en van 1999 tot 2003. Hij was fractieleider van 1986 tot 1989. In februari 1993 stapte hij over naar de VLD, kort na medepartijgenoten Jaak Gabriëls, Bart Somers, Jef Valkeniers en André Geens. Hij was lid van het partijbestuur van de VLD sinds 19 juni 1993.

In de periode december 1985-mei 1995 had hij als gevolg van het toen bestaande dubbelmandaat ook zitting in de Vlaamse Raad. De Vlaamse Raad was vanaf 21 oktober 1980 de opvolger van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, die op 7 december 1971 werd geïnstalleerd, en was de voorloper van het huidige Vlaams Parlement.

Coveliers werd verkozen tot senator in mei 1995 en was fractieleider van de VLD-senaatsfractie tot juni 1999. Toen werd hij opnieuw verkozen tot volksvertegenwoordiger en was fractieleider sedert juli 1999. In 2003 werd hij opnieuw verkozen als senator en werd hij opnieuw fractieleider van de VLD-senaatsfractie. In december 2003 moest hij onder druk van de partijleiding ontslag nemen als fractieleider.

Binnen de VLD behoorde hij tot de rechtervleugel en bepleitte hij de mogelijkheid tot samenwerking met Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok). Hij was de belangrijkste opponent van toenmalig VLD-voorzitter Karel De Gucht.

In 2004 werd hij door Guy Verhofstadt en de VLD-top als kandidaat-burgemeester voor Antwerpen voorgedragen, ten tijde van de burgemeestersperikelen aldaar. Ook lag hij toen mee aan de basis van de oprichting van een afdeling van Nova Civitas in Antwerpen.

In 2004 kwam hij meermaals in het nieuws door zijn kritiek op de partijtop van de VLD. Zo vergeleek Coveliers Karel De Gucht met een Albanese maffiabaas. Hij werd op 8 februari 2005 uit de VLD gezet door de statutaire commissie van de partij. Deze commissie oordeelde dat hij zichzelf had uitgesloten uit de VLD door de persoonlijke aanvallen op andere partijleden, de verheerlijking van een mogelijke samenwerking met het Vlaams Belang en zijn dreigement om een eigen partij op te richten.

Op 23 november 2005 stichtte hij de partij VLOTT. Deze partij werkte samen met het Vlaams Belang in de vorm van een kartel bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Begin 2012 kondigde hij zijn vertrek uit de politiek aan.[2] In februari stapte hij uit de gemeenteraad en werd er opgevolgd door Nancy Verrijke (Vlaams Belang).[3]

In januari 2010 sprak Coveliers een Scientology-congres in Brussel toe. Volgens hem is Scientology toegewijd aan sociale onderwerpen en helpt ze mensen zonder aanzien van afkomst. Ieder land zou het voorbeeld van Scientology moeten volgen.[4]

Hugo Coveliers is verder lid van de Marnixring, is gehuwd en vader van drie zonen.

Interessegebieden[bewerken]

 • lid van de Kamercommissie Justitie
 • lid van de Commissie Media Vlaamse Raad
 • secretaris van de Bijzondere onderzoekscommissie belast met het onderzoek naar de manier waarop banditisme en het terrorisme in België wordt bestreden (1988-1990)
 • onderzocht in de Verenigde Staten de werking van de politiediensten (1988)
 • maakte deel uit van de internationale controlezending bij de verkiezingen in 1989 in Namibië
 • lid van de parlementaire onderzoekscommissie omtrent de legeraankopen (1993)
 • verslaggever onderzoekscommissie Georganiseerde Misdaad
 • hoofd Belgische delegatie bij de parlementaire assemblee van de OVSE (2003)
 • onderzocht in Denemarken de werking van het integratie- en vreemdelingenbeleid met Filip Dewinter en Hilbrand Nawijn (2005)

Zie ook[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

 • Coveliers, Hugo, Securitas Belgica – de rijkswacht is overbodig, Hadewijch, 1989
 • Coveliers, Hugo, Twee jaar Bendecommissie, een schimmengevecht, Hadewijch, 1992

Externe link[bewerken]