Centraal station van Helsinki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Centraal station van Helsinki   
Helsingin päärautatieasema
Plaats Helsinki
Opening 1919
Vervoerder(s) Valtion Rautatiet
Coördinaten 60° 10′ 19″ NB, 24° 56′ 29″ OL
Centraal station van Helsinki (metro van Helsinki)
Centraal station van Helsinki
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het centraal station van Helsinki (Fins: Helsingin päärautatieasema; Zweeds: Helsingfors centralstation) is het belangrijkste treinstation van de Finse hoofdstad Helsinki, gelegen aan de Rautatientori.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station van Helsinki was in 1860 ontworpen door de Zweedse architect Carl Albert Edelfelt voor wat tegelijkertijd de eerste Finse treinverbinding was, tussen Helsinki en Hämeenlinna. Het treinstation werd echter al snel te klein. In 1904 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station. Deze wedstrijd werd gewonnen door Eliel Saarinen en het nieuwe station opende in 1919.

Het gebouw is grotendeels bekleed met Fins graniet. Tot de opvallende karakteristieken behoren de grote klokkentoren en de tweemaal twee lantaarns in de vorm van gestileerde wereldbollen, vastgehouden door reusachtige standbeelden aan weerszijden van de hoofdingang. Deze beelden worden door de nationalie spoorwegmaatschappij Valtion Rautatiet vaak gebruikt in advertenties en reclamefilmpjes.

Het station heeft een speciale wachtruimte van 50 vierkante meter en een aparte ingang voor de president en zijn gasten. Deze was oorspronkelijk ontworpen voor de tsaar van het keizerrijk Rusland, maar omdat Finland tijdens de bouw onafhankelijkheid had verkregen werd de ruimte bestemd voor het nieuwe staatshoofd: de president van Finland. Op 19 december 1940 stierf president Kyösti Kallio tijdens een aan hem gewijde afscheidsceremonie op het station aan een hartaanval. Hij was net afgetreden en zou per trein naar zijn huis in Nivala reizen.

Het kopstation heeft 19 perronsporen, waarvan drie voor lokale treinen aan de oostzijde van het gebouw. De sporen 4 tot en met 19, vooral voor lange-afstandstreinen, bevinden zich onder de grote overkappingen.

In 1960 werd een ondergrondse tunnel aangebracht onder het plein voor het station die een aantal nabijgelegen winkels met elkaar verbond. In 1982 werd in die tunnel het metrostation Rautatientori aangelegd.

In 2010 werd de naam van het station gewijzigd van Helsingin rautatieasema (Station Helsinki) naar Helsingin päärautatieasema (Centraal station Helsinki).

Het Centraal station is een belangrijk overstappunt voor het openbaar vervoer. Naast de treinen komen hier de metro van Helsinki, de meeste lijnen van de tram van Helsinki en vele stads- en streekbussen.

Zie de categorie Helsinki Central railway station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.