Centraal station van Helsinki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Centraal station van Helsinki   
Het station
Het station
Plaats Helsinki
Opening 1919
Coördinaten 60° 10′ NB, 24° 56′ OL
Centraal station van Helsinki (Finland)
Centraal station van Helsinki
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het centraal station van Helsinki (Fins: Helsingin päärautatieasema; Zweeds: Helsingfors centralstation) is het belangrijkste treinstation van de Finse hoofdstad Helsinki, gelegen aan de Rautatientori.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station van Helsinki was in 1860 ontworpen door de Zweedse architect Carl Albert Edelfelt voor wat tegelijkertijd de eerste Finse treinverbinding was, tussen Helsinki en Hämeenlinna. Het treinstation werd echter al snel te klein. In 1904 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station. Deze wedstrijd werd gewonnen door Eliel Saarinen en het nieuwe station opende in 1919.

Op 19 december 1940 stierf president Kyösti Kallio aan een hartaanval op het station. Hij was net met pensioen en onderweg naar zijn huis in Nivala.

In 1960 werd er een ondergrondse tunnel aangebracht onder het plein voor het station die een aantal nabijgelegen winkels met elkaar verbond. In 1982 werd in die tunnel het metrostation Rautatientori aangelegd.

In 2010 werd de naam van het station gewijzigd van Helsingin rautatieasema (station Helsinki) naar Helsingin päärautatieasema (centraal station Helsinki).

Presidentiële wachtruimte[bewerken]

Het station heeft een speciale wachtruimte van 50 vierkante meter en een aparte ingang voor de president en zijn gasten. Deze was oorspronkelijk ontworpen voor de tsaar maar omdat Finland tijdens de bouw zijn onafhankelijkheid had verkregen werd de ruimte bestemd voor het nieuwe staatshoofd: de president van Finland.