Centraal station van Helsinki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Centraal station van Helsinki   
Helsingin päärautatieasema
Opening 1919
Vervoerder(s) Valtion Rautatiet
Ligging
Plaats Helsinki
Coördinaten 60° 10′ 19″ NB, 24° 56′ 29″ OL
Centraal station van Helsinki (metro van Helsinki)
Centraal station van Helsinki
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Finland

Het centraal station van Helsinki (Fins: Helsingin päärautatieasema; Zweeds: Helsingfors centralstation) is het belangrijkste treinstation van de Finse hoofdstad Helsinki, gelegen aan de Rautatientori.

Het is een belangrijk overstappunt voor het openbaar vervoer. Naast de treinen van de nationale spoorwegmaatschappij Valtion Rautatiet komen hier de metro van Helsinki, de meeste lijnen van de tram van Helsinki en vele stads- en streekbussen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station van Helsinki werd in 1860 geopend. Het was in neoclassicistische stijl ontworpen door de Zweedse architect Carl Albert Edelfelt voor wat tegelijkertijd de eerste Finse treinverbinding was, tussen Helsinki en Hämeenlinna. Het treinstation werd echter al snel te klein. In 1904 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station. Deze wedstrijd werd gewonnen door Eliel Saarinen en het nieuwe station opende in 1919.

Het gebouw is grotendeels bekleed met Fins graniet. Tot de opvallende karakteristieken behoren de grote klokkentoren en de tweemaal twee lantaarns in de vorm van gestileerde wereldbollen, vastgehouden door reusachtige standbeelden aan weerszijden van de hoofdingang. Deze beelden worden door de nationalie spoorwegmaatschappij Valtion Rautatiet vaak gebruikt in advertenties en reclamefilmpjes.

Het kopstation heeft 19 perronsporen, waarvan drie voor lokale treinen aan de oostzijde van het gebouw. De sporen 4 tot en met 19, vooral voor lange-afstandstreinen, bevinden zich onder de grote overkappingen.

In 1960 werd een ondergrondse tunnel aangebracht onder het plein voor het station die een aantal nabijgelegen winkels met elkaar verbond. In 1982 werd in die tunnel het metrostation Rautatientori aangelegd.

In 2010 werd de naam van het station gewijzigd van Helsingin rautatieasema (Station Helsinki) naar Helsingin päärautatieasema (Centraal station Helsinki).

Presidentiële wachtzaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft een speciale wachtruimte van 50 vierkante meter en een aparte ingang voor de president en zijn gasten. Deze was oorspronkelijk ontworpen voor de tsaar van het keizerrijk Rusland, maar omdat Finland tijdens de bouw in 1918 onafhankelijkheid had verkregen werd de ruimte bestemd voor het nieuwe staatshoofd: de president van Finland. Op 19 december 1940 stierf president Kyösti Kallio tijdens een aan hem gewijde afscheidsceremonie op het station aan een hartaanval. Hij was net afgetreden en zou per trein naar zijn huis in Nivala reizen.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinen stoppen op het station:

Treinen die stoppen op het centraal station van Helsinki 
Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20 InterCity (VR-Yhtymä) HelsinkiTampereOulu Rijdt een keer per twee uur.
40 InterCity (VR-Yhtymä) HelsinkiTampereVaasa Rijdt een keer per twee uur. Stopt niet altijd in Parkano
80 Pendolino (VR-Yhtymä) HelsinkiTampereJyväskylä Rijdt enkele keren per dag en niet op zaterdag.
100 InterCity (VR-Yhtymä) HelsinkiTampereJyväskyläPieksämäki Rijdt een keer per twee uur. Stopt niet altijd tussen Tikkurila en Tampere.
900 InterCity (VR-Yhtymä) HelsinkiKupittaaTurkuTurku-Haven Rijdt doordeweeks en op zaterdag- en zondagmiddag één keer per uur. Op zaterdag- en zondagochtend een keer per twee uur. Stopt beperkt in Kirkkonummi. Wegens langdurige werkzaamheden rijden er bussen tussen Kuppitaa en Turku-Haven.
9800 Pendeltrein (VR-Yhtymä) HelsinkiLahtiKouvola Rijdt ieder uur. In de spits rijden enkele treinen door tot Kouvola.
U Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaaraKauklahtiKirkkonummi Rijdt ieder halfuur.
E Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaaraKauklahti Rijdt ieder halfuur.
K Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaKerava Rijdt iedere tien minuten en op zondag ieder halfuur.
A Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaara Rijdt iedere tien minuten en in het weekend ieder halfuur.
P Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLuchthavenTikkurilaPasilaHelsinki Rijdt iedere tien minuten en op zondag ieder kwartier.
I Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaLuchthavenHuopalahtiPasilaHelsinki Rijdt iedere tien minuten en op zondag ieder kwartier.
L Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaaraKauklahtiKirkkonummi Rijdt 's ochtends vroeg en 's avonds laat een keer in het halfuur. Rijdt in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag eenmaal per uur.
X Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaaraKauklahtiKirkkonummiSiuntio Doordeweeks enkele treinen.
Y Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaHuopalahtiLeppävaaraKauklahtiKirkkonummiSiuntio Doordeweeks enkele treinen.
D Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaKeravaRiihimäkiHämeenlinna Rijdt t/m 9 december 2023 niet door werkzaamheden bij Ainola.
R Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaKeravaRiihimäkiHämeenlinnaToijalaTampereNokia Rijdt ieder halfuur.
Z Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaKeravaLahtiKouvala Rijdt een keer per uur.
T Pendeltrein (VR-Yhtymä en Helsingin seudun liikenne) HelsinkiPasilaTikkurilaKeravaRiihimäki Enkele treinen 's nachts.
Zie de categorie Helsinki Central railway station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.