Centre Pompidou-Metz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centre Pompidou-Metz
Locatie Metz, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Coördinaten 49° 7′ NB, 6° 11′ OL
Oppervlakte 5020 m²
Opgericht 12 mei 2010
Huisvesting
Architect Shigeru Ban
Aantal bezoekers 320.000 (2015)[1]
Detailkaart
Centre Pompidou-Metz (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Centre Pompidou-Metz
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Centre Pompidou-Metz is een museum voor moderne kunst in de Franse stad Metz. De officiële opening vond plaats op 12 mei 2010.

Situering[bewerken]

Het gebouw is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Frans architect Jean de Gastines, geassisteerd door Philip Gumuchdjian[2]. De eerste steen van het museum, dat zich vlak bij het TGV station van Metz bevindt, werd gelegd op 7 november 2006.

Het gebouw biedt 5.000 m² tentoonstellingsruimte, verspreid over drie expositieruimtes en een centrale hal. Een golvend houten dak overkoepelt het geheel. Boven de luifel is een spits met een lengte van 77 meter gemonteerd, een verwijzing naar het jaar van de opening van het museum in Parijs (1977).

Collectie[bewerken]

Het museum is een dependance van het Parijse Centre Pompidou, en laat toe meer dan de in Parijs tentoongestelde 2.000 stukken uit de 60.000 stukken tellende collectie van het Musée national d'art moderne te exposeren.

Tentoonstellingen[bewerken]

De openingstentoonstelling "Chef d'oeuvre"[3] zal uitpakken met een aantal topwerken uit de collectie van het Musée national d'art moderne. Meesterwerken van de 20e eeuw die in Metz geëxposeerd worden zijn onder meer:

De tentoonstelling is samengesteld door Laurent Le Bon, die ook de curator van het museum wordt. Le Bon was in Parijs in 2005 al verantwoordelijk voor de toen succesvolle Dada tentoonstelling.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]