Centrum Beeldende Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Centrum voor Beeldende Kunst (CBK)
Structuur
Werkgebied beeldende kunst
Type semi-overheid
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Een Centrum Beeldende Kunst, ofwel CBK, is een Nederlandse instelling die zich in haar activiteiten richt op het bevorderen van de kwantiteit en kwaliteit van het aanbod aan beeldende kunst, het professionele productieklimaat en/of de publieksparticipatie beeldende kunst, en hierin een verscheidenheid aan taken vervult.

Sommige Centra voor Beeldende Kunst hebben een stad als werkgebied, andere een provincie. Vaak onderhouden deze instellingen documentatiecentra en tentoonstellingsruimten en hebben zij websites met tentoonstellingsagenda's en gegevens over de kunstenaars binnen het werkgebied.

Dikwijls is een kunstuitleen onderdeel van een CBK, maar dat is geen regel. Men kan dan via het CBK een kunstwerk in bruikleen krijgen tegen een vergoeding van bijvoorbeeld één procent van de waarde ervan, dus bijvoorbeeld een schilderij van € 1000 tegen een bedrag van € 10 per maand. Degene die een kunstwerk leent, verkrijgt daarmee het eerste recht om het te kopen (=een koopoptie).

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren in 2007 ongeveer twintig CBK's in Nederland. Vestigingsplaatsen van CBK-instellingen zijn (of waren) onder andere: Amsterdam, Assen, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Middelburg, Rotterdam en Utrecht. De provincie Gelderland besloot in het kader van bezuinigingen de financiering ervan stop te zetten, waardoor in 2010 veel CBK's in die provincie werden opgeheven, waaronder die in Tiel en Arnhem.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Centrum Beeldende Kunst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.