Ceraurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ceraurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden- tot Laat-Ordovicium
Ceraurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Arthropoda
Klasse:Trilobita
Orde:Phacopida
Familie:Cheiruridae
Geslacht
Ceraurus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ceraurus[1][2][3] is een geslacht van uitgestorven cheiruride trilobieten van het Midden-, maar veel zeldzamer, het Boven-Ordovicium.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ceraurus en soortgelijke geslachten variëren in grootte van minder dan een kwart inch tot ruim vijf centimeter. Deze trilobieten hebben elf borstsegmenten, een zeer kleine pygidia en lange genale en pygidiale stekels.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De taxonomie van het geslacht is problematisch, omdat de vele variaties van oogplaatsing, decoratiepatronen van wratjes en ruglengte de bepalende kenmerken van het geslacht in twijfel trekken. Ceraurus kan in feite ten minste vier geslachten zijn: Ceraurus sensu stricto en de geslachten, Gabriceraurus, Bufoceraurus en Leviceraurus.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Ceraurus kwam vrij veel voor in de Ordovicium van de staat New York, zuid-centraal en zuid-oost Ontario en de St. Lawrence Valley in Quebec, evenals in het Canadese Noordpoolgebied.

Vindplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Soortgelijke geslachten van trilobieten komen voor in de ontsluitingen uit het Ordovicium van de Volkhov-rivier, in de buurt van Sint-Petersburg in Rusland. Ze worden vaak gevonden in lagen van het lager gelegen deel van de Grote Meren.