Cerradomys subflavus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cerradomys subflavus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslacht:Cerradomys
Soort
Cerradomys subflavus
(Wagner, 1842)
Cerradomys subflavus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cerradomys subflavus is een knaagdier uit het geslacht Cerradomys dat voorkomt in oostelijke delen van Brazilië, in de staten São Paulo, Minas Gerais, Paraíba, Pernambuco en Tocantins. Verschillende vormen uit andere delen van Brazilië, Paraguay en Bolivia worden nu tot aparte soorten gerekend, zoals Oryzomys andersoni, Oryzomys maracajuensis, Oryzomys marinhus en Oryzomys scotti. De soort komt voor in de Cerrado en verstoorde delen van het Atlantische Woud.

Deze soort heeft een oranjebruine rug met wat zwart erdoorheen. De bovenkant van de kop is grijs. De buikvacht is wit. De voeten zijn grijsachtig. De staart is bruin van boven en niet gepigmenteerd van onderen. De punt van de staart bevat wat korte haren.

Er zijn vier karyotypische vormen, die mogelijk aparte (onder)soorten zijn:

Literatuur[bewerken]

  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.
  • Langguth, A. & Bonvicino, C.R. 2002. The Oryzomys subflavus species group, with description of two new species (Rodentia, Muridae, Sigmodontinae). Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro 60:285-294.