Cerradomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cerradomys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslachtengroep:Oryzomyini
Geslacht
Cerradomys
Weksler et al., 2006
Typesoort
Hesperomys subflavus Wagner, 1842
Cerradomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cerradomys is een geslacht van knaagdieren uit de Oryzomyini dat voorkomt in de Cerrado, Caatinga en Gran Chaco van Midden-Brazilië tot Oost-Bolivia en Oost-Paraguay. Dit geslacht wordt traditioneel in Oryzomys geplaatst, maar in 2006 werd de groep als een nieuw geslacht beschreven. Soms wordt ook Sooretamys angouya in de groep geplaatst, maar die is waarschijnlijk niet nauw verwant. Cerradomys behoort tot een grote groep ("Clade D") van in open vegetatie of water levende Oryzomyini en is daarbinnen het nauwst verwant aan een groep van onder andere Aegialomys, Nectomys en Sigmodontomys.

Niet alleen buiten, maar ook binnen de groep is de classificatie onduidelijk. Tot 2002 werd alles in de ene soort (toen nog) Oryzomys subflavus geplaatst, maar sindsdien zijn er vier nieuwe soorten beschreven en waarschijnlijk bestaat er nog een aantal andere. Sommige hiervan (zoals C. andersoni) zijn echter mogelijk geen geldige soorten.

De rugvacht is bruinachtig, de buikvacht grijsachtig. De oren zijn klein. De staart is relatief lang. Op de achtervoeten zijn kroontjes van haren aanwezig bij de basis van de klauwen.

Dit geslacht omvat de volgende soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.