Euryoryzomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Euryoryzomys
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Geslachtengroep:Oryzomyini
Geslacht
Euryoryzomys
Weksler et al., 2006
Typesoort
Euryoryzomys Thomas, 1910
Verspreidingsgebieden diverse Euryoryzomys soorten
Verspreidingsgebieden diverse Euryoryzomys soorten
Afbeeldingen Euryoryzomys op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Euryoryzomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Euryoryzomys is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in de Amazonebekken, zuidelijk tot Paraguay. De soorten van dit geslacht worden meestal in Oryzomys geplaatst, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat Euryoryzomys niet nauw verwant is aan Oryzomys sensu stricto, maar de zustergroep is van een klade van Oecomys, Handleyomys, Hylaeamys, Transandinomys en Nephelomys. De geslachtsnaam is een combinatie van het Griekse woord ευρυς "ver reikend" met de naam Oryzomys en verwijst naar de grote verspreiding van dit geslacht.

De rugvacht is geel- of roodbruin. De buikvacht vormt een abrupte overgang met de rugvacht en is wit. De oren zijn groot. Bij het begin van de klauwen aan de achtervoeten zitten kroontjes van haar. De staart is even lang als of langer dan de kop-romplengte. De bovenkant is donkerder dan de onderkant.

Er zijn zes soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Weksler, M., Percequillo, A.R. & Voss, R.S. 2006. Ten new genera of oryzomyine rodents (Cricetidae: Sigmodontinae). American Museum Novitates 3537:1-29.